Cuketové koblížky

Stejně jako v minulém týdnu i v dnešních apetýtových receptech saháme po cuketách. V kuchyni jsou neuvěřitelně variabilní.

Mladé plody cukety je možné využít i v syrové podobě, například v salátech. Dále se hodí do čalamád, omáček nebo polévek. A bát se nemusíte ani jejich smažení či pečení. Výborné je také cuketové zelí. My jsme pro vás vybrali cukety na sladko.

Co potřebujte?

  • 250 g oloupané cukety
  • 250 g tvarohu
  • 250 g hrubé mouky
  • 1  vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • hrst rozinek
  • hrst sušených brusinek
  • špetku soli
  • olej

na obalení:

  • moučkový cukr s půl lžičkou mleté skořice

Postup:

  1. Nastrouháme oloupanou cuketu a přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem, dále tvaroh, vejce, sůl a vanilkový cukr.
  2. Do vymíchaného těsta nakonec přidáme ještě rozinky a brusinky.
  3. Lžící pak nabíráme těsto a vytváříme koblížky, které smažíme dozlatova.
  4. Po usmažení je ještě obalíme v cukru se skořicí.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.