Cuketová buchta

Cuketa tisíckát jinak! V našich podmínkách se jim daří a my díky dobré úrodě často nevíme, na jaký způsob je ještě upravit.

Dnes vybíráme recept, díky kterému si můžete na cuketě pochutnat na sladko.

Co potřebujete?

na těsto:

  • 400 g nastrouhané cukety
  • 300 g polohrubé mouky
  • 50 g pohankové mouky
  • 160 g cukru krupice
  • 70 g ořechů
  • 200 ml oleje
  • 3 vejce
  • 3 lžíce kakaa
  • 3 lžíce rumu
  • 2 lžíce rozinek (namočené v rumu)
  • vanilkový cukr
  • prášek do pečiva

na polevu:

  • 150 g hořké čokolády
  • 70 g ořechů na ozdobu
  • 200 ml šlehačky
  • 1 lžíci rumu

Postup:

  1. Promícháme všechny sypké suroviny (mouka, cukr, kakao, prášek do pečiva).
  2. Poté nasekáme nadrobno všechny ořechy, část dáváme do těsta, část na ozdobu.
  3. Dále nastrouháme cuketu.
  4. Pak smícháme vajíčka a olej, do kterých následně vmícháme připravenou směs ze sypkých surovin.
  5. Nakonec těsto promícháme s nastrouhanou cuketou, rozinkami s rumem a také s ořechy.
  6. Připravené těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem.
  7. Pečeme asi půl hodiny na 180 stupňů, ke konci troubu ztlumíme.
  8. Po upečení ještě polijeme polevou – ve vodní lázni rozpustíme na kostky rozlámanou čokoládu, a pak opatrně vmícháme smetanu a rum.
  9. Na závěr ozdobíme zbytkem ořechů.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Nenechte si ujít kouzlo staré Číny s Hankou Maciuchovou

Ondřej Kepka, režisér a moderátor

Ondřej Kepka

Tajný deník čínské císařovny

Koupit

Románové zpracování životního příběh císařovny vdovy Cch'-si, která se jako mladá dívka Jehonala stala konkubínou císaře a díky mimořádné inteligenci, intrikám i krutosti dokázala postupně vystoupat na vrchol a na půlstoletí se stát faktickou vládkyní Číny.