Zapečený lilek s oříšky

Páteční Apetýt přináší další tip na bezmasé jídlo. Tentokrát bude hlavní ingrediencí lilek. Vzhledem k oblíbenosti cuket, bývá v naší kuchyni někdy opomíjen. Ovšem neprávem. Obsahuje totiž hodně vlákniny, má antioxidační účinky a také snižuje cholesterol.

Co potřebujete?

  • 1 lilek
  • 25 g piniových oříšků
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžičku provensálského koření
  • hrst oregana
  • sůl

Postup:

  1. Lilek omyjeme, neloupeme, na několika místech propíchneme vidličkou a pak rozkrojíme napůl.
  2. Poté každou půlku potřeme prolisovaným česnekem (vnitřní strany lilku).
  3. Následně každou půlku lilku pokapeme olejem, posypeme oreganem, provensálským kořením a osolíme.
  4. Vložíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme asi 45 minut na 190 stupňů.
  5. Zhruba po půl hodině pečení posypeme obě poloviny lilku piniovými oříšky.
  6. Po upečení ihned servírujeme.

Související

  • Cuketové koblížky

    Stejně jako v minulém týdnu i v dnešních apetýtových receptech saháme po cuketách. V kuchyni jsou neuvěřitelně variabilní.

  • Snídaně, která vám nastartuje den. Připravte si mrkvovou pochoutku!

    V Apetýtu vám celý srpen budeme nabízet každé pondělí inspiraci na jídlo, které bude výživově bohaté a kaloricky vyrovnané. Začneme snídaňovou mrkvovou pochoutkou!

  • Bramborové pusinky

    Jednoduché jídlo, které můžete použít jako přílohu nebo si ho dát samostatně – s dobrým dipem nebo zeleninovým salátem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

S hereckými hvězdami poznejte tajemství textu starého dva tisíce let

Ondřej Kepka, režisér a moderátor

Ondřej Kepka

O věrné lásce statečného Chairea a sličné Kallirhoy

Koupit

Román byl napsán pravděpodobně už v prvním století našeho letopočtu a možná dokonce i dříve. Jde o první dochovaný milostný a zároveň i dobrodružný román nejenom antického, ale vůbec evropského písemnictví.