Palivec: pálivé pohoštění, které ocení nejen pánové
Palivec je oblíbená hospodská chuťovka. Pomazánka na topinky má říz, nechybí v něm naše národní chlouba – dobrý světlý ležák. Klasiku si ozvláštníte trochou výrazného sýra.
Co budete potřebovat?
- 250 g tvarohu
- 125 g másla
- 50 ml světlého pivo
- 125 g čedaru
- lžička mleté sladké papriky
- sůl
- pepř
- 1/4 lžičky mleté pálivé papriky
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- chilli papričky (nebo feferonka)
- menší cibule
Postup:
- Do mísy dejte tvaroh a máslo, podlijte pivem a utřete do hladké směsi.
- Osolte, opepřete, přidejte mleté papriky, drcený kmín a najemno nastrouhaný čedar.
- Z feferonky odstraňte semínka a nakrájejte ji na velmi drobné kousky.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na jemné kostičky.
- Pomazánku důkladně promíchejte a před podáváním nechte alespoň hodinu odležet v lednici.
Tip: Podávejte s topinkami nebo čerstvým chlebem, krekry nebo s okurkou nakrájenou na kolečka.
Související
-
Pomazánka z pečené dýně
Recept na pomazánku z pečené dýně nám poslala paní Jiřina z Ostopovic. Patří k podzimní tradici a u nich v rodině se na ni hlavně vnoučata velmi těší.
-
Drožďová pomazánka
Drožďová pomazánka patří k jídlům, které buď milujete, nebo se jim obloukem vyhýbáte. Recept na ni nám poslala paní Karla z Uherského Brodu.
-
Pivní pomazánka se sýrem
Dnešní recept vás naladí už skutečně silvestrovsky – připravíme si pivní pomazánku se sýrem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.