Palivec: pálivé pohoštění, které ocení nejen pánové

Palivec je oblíbená hospodská chuťovka. Pomazánka na topinky má říz, nechybí v něm naše národní chlouba – dobrý světlý ležák. Klasiku si ozvláštníte trochou výrazného sýra.

Co budete potřebovat?

  • 250 g tvarohu
  • 125 g másla
  • 50 ml světlého pivo
  • 125 g čedaru
  • lžička mleté sladké papriky
  • sůl
  • pepř
  • 1/4 lžičky mleté pálivé papriky
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • chilli papričky (nebo feferonka)
  • menší cibule

Postup:

  1. Do mísy dejte tvaroh a máslo, podlijte pivem a utřete do hladké směsi.
  2. Osolte, opepřete, přidejte mleté papriky, drcený kmín a najemno nastrouhaný čedar.
  3. Z feferonky odstraňte semínka a nakrájejte ji na velmi drobné kousky.
  4. Cibuli oloupejte a nakrájejte na jemné kostičky.
  5. Pomazánku důkladně promíchejte a před podáváním nechte alespoň hodinu odležet v lednici.

Tip: Podávejte s topinkami nebo čerstvým chlebem, krekry nebo s okurkou nakrájenou na kolečka.

Související

  • Pomazánka z pečené dýně

    Recept na pomazánku z pečené dýně nám poslala paní Jiřina z Ostopovic. Patří k podzimní tradici a u nich v rodině se na ni hlavně vnoučata velmi těší. 

  • Drožďová pomazánka

    Drožďová pomazánka patří k jídlům, které buď milujete, nebo se jim obloukem vyhýbáte. Recept na ni nám poslala paní Karla z Uherského Brodu.

  • Pivní pomazánka se sýrem

    Dnešní recept vás naladí už skutečně silvestrovsky – připravíme si pivní pomazánku se sýrem.