Zahřívanice podle Petry Burianové

V Apetýtu vám nabídneme recept Petry Burianové z její knihy Cesta z těsta. Nebudeme ale nic péct, budeme připravovat lahodný nápoj na zahřátí.  Autorka ho pojmenovala Zahřívanice. 

Co budete potřebovat na 1 litr zahřívacího moku?

  • 400 ml slivovice
  • 300 ml vody
  • 50 g másla
  • 120 g cukru krupice
  • 5 ks hřebíčků
  • 4 kuličky pepře
  • kousek celé skořice

Postup:

  1. Cukr v rendlíku roztavíme na světlý karamel.
  2. Velmi opatrně přilijeme asi 100 ml vroucí vody.
  3. Směs velmi bouřlivě prská a bublá, tak si dávejte pozor.
  4. Povaříme do konzistence sirupu a přidáme máslo.
  5. Ve zbytku vody svaříme koření a odvar přilijeme ke karamelu.
  6. Až úplně nakonec vlijeme slivovici.
  7. Už nevaříme a hned podáváme.

Nápoj zahřeje, a to nejen na Vánoce, Silvestra nebo kdykoliv, kdy budete potřebovat něco voňavého a svátečního na popíjení.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.