Mouka je při pečení naprosto zásadní, říká autorka kuchařky Cesta z těsta Petra Burianová

10. prosinec 2020

Pekařka a cukrářka Petra Burianová v poradně Apetýtu prozradí, jak připravovat těsta na cukroví.

„U vánočních receptů, u toho, co potřebujeme mít křehké, je důležité pracovat se studeným tukem. Na sušenkové věci je dobré si máslo nahrubo nastrouhat a následně zpracovat s moukou a dát do lednice,“ radí v úvodu Petra Burianová, která je autorkou knihy Cesta z těsta a taky první vítězka soutěže Peče celá země.

A co najdou čtenáři a hospodyňky v její kuchařce? „Třeba recept na báječnou vánočku, dále sedmero cukroví – naši předci byli skromnější, nehnali to do dvaceti druhů jako dnes. Navíc, cukroví je městský zvyk, na vesnicích nebylo.“

Výběr mouky

„Mouka je při pečení naprosto zásadní. Bohužel nemáme žádnou klasifikaci, které se držet. Je potřeba vyzkoušet a zapsat, která mouka na konkrétní druh fungovala a dát na osobní zkušenost. Ale pozor, co fungovalo jeden rok, ten příští nemusí – například s ohledem na skladování.“

Citronový krém od Petry Burianové

Do studia přišla Petra Burianová i s tipem, jak slepovat linecké těsto. „Není to úplně krém, másla je tam jen trošku. Pokud do těsta přidáte hrst nepomletého máku, máte úplně nový druh. Připravte si: 4 žloutky, 100 g pískového cukru, kůru a šťávu ze dvou citronů, 50 g másla. Kromě másla dáme vše do nerezové misky. Nahříváme ve vodní lázni do konzistence pudinku. Nakonec vmícháme máslo, dáme do skleničky a do druhého dne necháme v lednici. Pokud někomu vadí drobečky citrónové kůry, může pasírovat přes cedníček.“

Je dobré použít pečící papír nebo plech mastit? Jak udělat karamelovou polevu na větrníky? A jak na dobré sněhové pečivo? Poslechněte si rozhovor Jarky Vykoupilové.

Spustit audio

Související