Velikonoční mazanec

Mazanec by na velikonočním stole neměl chybět

Svatý neboli Pašijový týden se dostává ke středě. V lidové tradici je označována jako Škaredá nebo Sazometná. Připomíná Jidášovu zradu, tedy škaredý skutek.

V tento den se také vymetaly saze z komína. Ještě stále se uklízelo, ale hospodyňky se u toho neměly mračit. Podle jedné pověry by pak totiž zakaboněnou tvář měly každou středu po celý rok. Tak pozor na mračení!

Dnes přidáme další z mnoha rozmanitých receptů na Velikonoční mazanec. Péct s námi bude odborník na slovo vzatý. Kuchař Jan Rimpler. I když jeho cesta ke kulinářskému oboru nebyla zpočátku úplně jasná, dnes díky němu rozvíjí mnoho svých talentů a své řemeslo předává i dál.

Budete potřebovat

na kvásek:

  • 250 ml ohřátého mléka
  • 42g droždí
  • 50g cukru
  • 50g hladké mouky

na těsto:

  • 500g hladké mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • kůra z 1 citronu
  • 100g rozpuštěného másla
  • 3 žloutky
  • na potření před pečením 1 vejce a plátkové mandle
  • na potření po upečení 50 ml rumu a 50 g rozpuštěného másla

Postup:

  1. Připravíme kvásek.
  2. Do hnětací mísy dáme všechny ostatní ingredience a přimícháme kvásek.
  3. Přikryjeme a necháme cca 30 minut kynout.
  4. Z těsta navážíme bochánky cca 100g, potřeme vejcem, posypeme mandlemi a pečeme při 170 °C asi 20 minut.
  5. Ihned po upečení potíráme máslem s rumem