Pečené kuře s jarní nádivkou
Pečené kuře si lidé spojuje s pohodou v kruhu rodinném. Dnešní Apetýt vám přináší recept na pečené kuře s jarní nádivkou. Říkáte si, že je to klasika?
Když se budete držet následujícího receptu, uvidíte, jak bude celé jídlo šťavnaté, voňavé a neodolatelné.
Budete potřebovat:
- 1 celé kuře
- 2 rohlíky
- 200 ml smetany ke šlehání
- 400 g čerstvého špenátu nebo kopřiv
- 50 g anglické slaniny nebo špeku
- 1 lžíci oleje
- 2 šalotky
- 2 stroužky česneku
- hrst sušených rajčat
- 100 g brynzy
- 1 vejce
- sůl, pepř
Postup:
- Rohlíky nakrájejte na kostičky, vložte do mísy a zalijte smetanou.
- Špenátové nebo kopřivové listy spařte horkou vodou, vyždímejte od přebytečné vody a nasekejte na menší kousky.
- Slaninu nebo špek nakrájejte na kostičky a na oleji je krátce orestujte.
- Přidejte nasekané šalotky a česnek.
- Orestujte, pak vmíchejte na menší kousky nakrájená sušená rajčata a nasekané zelené listy.
- Do základu nádivky přidejte brynzu, vejce, osolte a opepřete.
- Promíchejte a prohřejte.
- Odstavte.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Omyté a osušené kuře osolte, opepřete a dovnitř dejte nádivku.
- Uzavřete párátky a nohy k sobě přivažte provázkem.
- Do pekáče dejte omyté a rozpůlené brambory. Také je osolte a opepřete.
- Navrch dejte kuře, na něj rozložte máslo a dejte péct, dokud nebude mít kuře zlatavou kůrčičku, asi na 2 hodiny.
- Upečené kuře zbavte párátek a nitě, naporcujte a podávejte s bramborami.
Sváteční oběd je na stole a strávníky určitě nadchne!
Související
-
Medvědí bochánky
Apetýt přináší originální recept na „medvědí bochánky“. Teď na jaře zdobí koberce lístků medvědího česneku převážně lužní lesy.
-
Hovězí polévka s cizrnou
Středeční recept Apetýtu nabídne vydatnou polévku a pro někoho možná i s netradiční ingrediencí. Potřebovat budeme cizrnu neboli římský hrách.
-
S jarem přichází čas klíčení. Jak na to?
Jak na domácí klíčení semínek? S jarem přichází ten nejlepší čas na klíčení společně s konzumací zdraví užitečných mladých klíčků. Připravili jsme pro vás návod.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.