S jarem přichází čas klíčení. Jak na to?

S jarem přichází čas klíčení a konzumace zdraví užitečných mladých klíčků. Přinášíme návod na to, jak a co klíčit.  A to přímo z knihy Babské rady, která už v dubnu spatří světlo světa. A my vás v našem vysílání budeme o jejím vydání podrobně informovat!

  1. Hrst semínek červené řepy na klíčení dáme do zavařovací sklenice s vodou a necháme tak celý den stát v kuchyni.
  2. Fáčovinu (15x15cm) dáme na víčko sklenice, vodu scedíme.
  3. Semínka bez vody zůstanou ve sklenici, víčko zaděláme fáčovinou a zagumičkujeme.
  4. Sklenici se semínky položíme šikmo například do kompotové misky, aby zbytek vody mohl přes fáč odtékat.
  5. Necháme takto přes noc.
  6. Každý den semínka proplachujeme čistou vodou.
  7. Klíčící semínka odebíráme a jíme s pomazánkami nebo přidáváme do salátů.

Celoročně můžeme klíčit i fazole, černou čočku, mungo a jejich konzumací posílit imunitu.

Související

  • Tři tipy na čajové směsi. Vyzkoušejte!

    Začal březen. Český název tohoto měsíce se odvozuje od březosti samic zvířat. Druhý výklad odkazuje na rašení bříz.

  • Vegetariánské lasagne

    Apetýt přináší další vegetariánský recept. Tentokrát si pochutnáte na lasagních. Obecně se má za to, že je to pochoutka, kterou pro svět vytvořili Italové. 

  • Sladké a slané chipsy

    Stále nás doprovází dlouhé zimní večery. S rozmary počasí i omezením společenských aktivit se nabízí to, že se zachumláme do deky a budeme si číst nebo dívat na film.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?