Kopřivové lívanečky

V dalším vydání Apetýtu nabízíme recept na kopřivové lívanečky, který najdete i v připravované knize Babské rady!

Budete potřebovat:

  • 5 hrstí kopřiv
  • 3 hrsti ovesných vložek – 3 hodiny před vařením namočených ve vodě
  • 3 stroužky česneku
  • drcený kmín
  • 2 vejce
  • 4 lžíce hrubé mouky
  • malou lžičku prášku do pečiva
  • olej na smažení 
  • sůl

Postup:

  1. Kopřivy krátce povaříme, scedíme a nasekáme.
  2. Prášek do pečiva smícháme s moukou, přidáme všechny další suroviny, aby těsto bylo husté jako na lívance a na rozpáleném oleji smažíme.

Tip: Zdravější variantou mohou být placičky pečené v troubě, jen zlehka pokapané olejem. Můžete si je dozdobit strouhaným sýrem, nebo posypat čerstvou pažitkou.

Související

  • Směs s křenem

    Křen všichni známe a možná i víme, že má příznivé účinky na trávení. Obsahuje hořčičné silice, vitamín C a těkavé látky se silnými antibiotickými účinky.

  • S jarem přichází čas klíčení. Jak na to?

    Jak na domácí klíčení semínek? S jarem přichází ten nejlepší čas na klíčení společně s konzumací zdraví užitečných mladých klíčků. Připravili jsme pro vás návod.

  • Moravský králík

    Králík byl a je tradičním jídlem. Jak ho připravit, aby maso bylo šťavnaté? Apetýt vám poradí! Nabízíme recept, a to hned pro velkou rodinu.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.