Moravský králík

Králík byl a je tradičním jídlem. Jak ho připravit, aby maso bylo šťavnaté? Apetýt vám poradí! Nabízíme recept, a to hned pro velkou rodinu.

Připravte si následující suroviny: 

  • 1 kg vykostěného králíka
  • 100 g tuku
  • 1 cibuli
  • hladkou mouku na zahuštění (může být i špaldová) 
  • sůl, pepř, majoránku, česnek, hřebíček, šalvěj, mletou papriku

Postup:

  1. Očištěného králíka osolíme a vložíme na vymaštěný pekáč, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, hřebíček a šalvěj.
  2. Pečeme ideálně 30 minut v režimu pára, poté přepneme na režim pečení – 180 °C cca ještě 45 minut do změknutí a zčervenání masa.
  3. Mezitím podléváme vodou nebo vývarem.
  4. Po upečení vytáhneme z pekáče, šťávu zaprášíme moukou, přidáme trochu mleté papriky na zabarvení a vše (včetně koření) rozmixujeme.
  5. Podáváme s bramborami nebo s kaší. 

Tip: Výborný je králík i s bramborovo-hráškovým pyré.

Související

  • Nakládaný bůček

    Na jaře pro vás chystáme knihu Babských rad! A aby vám to čekání na vydání tohoto užitečného rádce lépe utíkalo, nabídneme vám každé pondělí recept z chystané publikace.

  • Jáhlové knedlíky bez masa

    Je libo nějakou bezmasou dobrotu? Jednou z ingrediencí, kterou budete u tohoto receptu určitě potřebovat, jsou jáhly.

  • Kus vařeného vola

    Středeční apetýtový recept nás zavede do královského města Znojma. Pivovarská restaurace hoZpoda sídlí v místech s historií sahajících až do 14. století.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.