Vanilkové rohlíčky
Máme tu pondělní apetýtové recepty a s nimi recepty z jedné z brněnských pekáren. Připravila je pro nás úspěšná blogerka s polskými kořeny Maryna Matuszek.
Budete potřebovat:
- 150 g hladké mouky
- 50 g změklého másla
- 50 g vepřového sádla
- 50 g vlašských (nebo i lískových) ořechů namletých najemno
- 30 g moučkového cukru
- ½ lžičky prášku do pečiva
Na vanilkový cukr, ve kterém obalíme upečené rohlíčky, potřebujete:
- 100 g krupicového cukru
- 1 vanilkový lusk
Postup:
- Sypké suroviny prosejeme na vál, přidáme máslo, sádlo a ořechy.
- Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme asi dvě hodiny v ledničce.
- Poté těsto rozdělíme na dvě poloviny a z každé vyválíme váleček (hada).
- Váleček rozkrájíme na 30 rovnoměrných kousků a z nich vytvarujeme rohlíčky.
- Ty klademe na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečeme 15 minut na 155 stupňů Celsia.
- Ihned po vytažení obalíme ve vanilkovém cukru.
- Ten si připravíme tak, že rozmixujeme 100 gramů krupicového cukru s jedním vanilkovým luskem nakrájeným na kousky.
Související
-
Máslové sušenky
V pondělních apetýtových receptech se s námi můžete vydat do jedné z brněnských pekáren. Další recept pro nás má úspěšná blogerka Maryna Matuszek.
-
Perníčky podle Maryny Matuszek
O recept se s námi podělí úspěšná blogerka s polskými kořeny Maryna Matuszek. Začal advent, a tak se v dnešních receptech pouštíme do pečení perníčků.
-
Kvásková bageta
Zveme vás do jedné z brněnských pekáren. O své recepty se s námi podělí úspěšná blogerka s polskými kořeny Maryna Matuszek.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.