Perníčky podle Maryny Matuszek

O recept se s námi podělí úspěšná blogerka s polskými kořeny Maryna Matuszek. Začal advent, a tak se v dnešních receptech pouštíme do pečení perníčků.

Budete potřebovat:

  • 400 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 75 g másla
  • 75 g tekutého medu
  • 50 g mletých vlašských ořechů
  • 2 vajíčka
  • 1 lžička kakaa
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • kůru z 1 citronu
  • koření: ½ mleté skořice, ¼ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku, ½ lžičky nastrouhaného badyánu, 5 rozdrcených hřebíčků, 2 rozdrcené kuličky nového koření, 1 rozdrcenou kuličku černého pepře a ¼ lžičky anýzu

Postup:

  1. Všechno koření smícháme a přidáme ho k hladké mouce, moučkovému cukru, vlašským ořechům a kakau.
  2. Promícháme a přidáme vejce, tekutý med a rozpuštěné lehce prochladlé máslo.
  3. Vytvoříme lehce elastické těsto, ne příliš lepkavé.
  4. Z těsta vytvoříme kouli, kterou zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 24 hodin do ledničky.
  5. Druhý den rozválíme těsto na plát silný asi 5 mm, z něj vykrajujeme různé tvary a klademe na plech vyložený pečícím papírem.
  6. Pečeme v troubě vyhřáté na 150 stupňů 10 až 15 minut.
  7. Po upečení necháme vychladnout a druhý den je můžeme potírat bílkovou polevou.
  8. Tu vytvoříme z moučkového cukru, 1 bílku a trochy citronové šťávy.
  9. Z těchto surovin utřeme lehce tekutý krém a můžeme zdobit. 

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.