Perníčky podle Maryny Matuszek

O recept se s námi podělí úspěšná blogerka s polskými kořeny Maryna Matuszek. Začal advent, a tak se v dnešních receptech pouštíme do pečení perníčků.

Budete potřebovat:

  • 400 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 75 g másla
  • 75 g tekutého medu
  • 50 g mletých vlašských ořechů
  • 2 vajíčka
  • 1 lžička kakaa
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • kůru z 1 citronu
  • koření: ½ mleté skořice, ¼ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku, ½ lžičky nastrouhaného badyánu, 5 rozdrcených hřebíčků, 2 rozdrcené kuličky nového koření, 1 rozdrcenou kuličku černého pepře a ¼ lžičky anýzu

Postup:

  1. Všechno koření smícháme a přidáme ho k hladké mouce, moučkovému cukru, vlašským ořechům a kakau.
  2. Promícháme a přidáme vejce, tekutý med a rozpuštěné lehce prochladlé máslo.
  3. Vytvoříme lehce elastické těsto, ne příliš lepkavé.
  4. Z těsta vytvoříme kouli, kterou zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 24 hodin do ledničky.
  5. Druhý den rozválíme těsto na plát silný asi 5 mm, z něj vykrajujeme různé tvary a klademe na plech vyložený pečícím papírem.
  6. Pečeme v troubě vyhřáté na 150 stupňů 10 až 15 minut.
  7. Po upečení necháme vychladnout a druhý den je můžeme potírat bílkovou polevou.
  8. Tu vytvoříme z moučkového cukru, 1 bílku a trochy citronové šťávy.
  9. Z těchto surovin utřeme lehce tekutý krém a můžeme zdobit. 

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?