Perníčky podle Maryny Matuszek
O recept se s námi podělí úspěšná blogerka s polskými kořeny Maryna Matuszek. Začal advent, a tak se v dnešních receptech pouštíme do pečení perníčků.
Budete potřebovat:
- 400 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 75 g másla
- 75 g tekutého medu
- 50 g mletých vlašských ořechů
- 2 vajíčka
- 1 lžička kakaa
- ½ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky prášku do pečiva
- kůru z 1 citronu
- koření: ½ mleté skořice, ¼ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku, ½ lžičky nastrouhaného badyánu, 5 rozdrcených hřebíčků, 2 rozdrcené kuličky nového koření, 1 rozdrcenou kuličku černého pepře a ¼ lžičky anýzu
Postup:
- Všechno koření smícháme a přidáme ho k hladké mouce, moučkovému cukru, vlašským ořechům a kakau.
- Promícháme a přidáme vejce, tekutý med a rozpuštěné lehce prochladlé máslo.
- Vytvoříme lehce elastické těsto, ne příliš lepkavé.
- Z těsta vytvoříme kouli, kterou zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 24 hodin do ledničky.
- Druhý den rozválíme těsto na plát silný asi 5 mm, z něj vykrajujeme různé tvary a klademe na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečeme v troubě vyhřáté na 150 stupňů 10 až 15 minut.
- Po upečení necháme vychladnout a druhý den je můžeme potírat bílkovou polevou.
- Tu vytvoříme z moučkového cukru, 1 bílku a trochy citronové šťávy.
- Z těchto surovin utřeme lehce tekutý krém a můžeme zdobit.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?