Kvásková bageta

Zveme vás do jedné z brněnských pekáren. O své recepty se s námi podělí úspěšná blogerka s polskými kořeny Maryna Matuszek.

Na kváskové bagety (2 ks) podle Maryny Matuszek potřebujeme:

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g aktivního pšeničného kvásku
  • 16 g soli
  • 260 ml vlažné vody

Postup:

  1. Vodu smícháme s kváskem, přilijeme k mouce, kterou jsme předtím smíchali se solí, a vypracujeme hladké elastické těsto.
  2. Vypracováváme asi 10 minut.
  3. Těsto posléze necháme v míse asi 2 hodiny.
  4. Až těsto zdvojnásobí svůj objem, vyjmeme ho na pracovní plochu, rozdělíme si ho na polovinu a vytvoříme si z něj dvě podlouhlé bagety.
  5. Položíme na utěrku poprášenou hladkou moukou, aby se nepřilepily.
  6. Opět necháme kynout asi hodinu a půl.
  7. Po nakynutí přeneseme bagety na plech posypaný hrubou moukou.
  8. Nařízneme je žiletkou na několika místech.
  9. Pečeme prvních 20 minut v troubě na 250 stupňů s párou, dáme tedy pod plech kastrol s vodou.
  10. Po 20 minutách snížíme teplotu na 190 stupňů a pečeme, už bez páry, dalších 15 minut.