Sýr z trouby
Smažený sýr patří mezi klasiku českých restaurací, zejména pokud je k němu poctivá porce tatarky. Doma si ho ale můžete připravit ve zdravější podobě.
Sýr se peče v troubě, není nasáklý olejem a hlavně nevytéká na pánev. O svoji zkušenost se sýrem z trouby se s námi podělila posluchačka Antonie z Velkých Bílovic.
Budete potřebovat:
- 1 vejce
- tvrdý sýr
- šunku
- tuk na vymazání hrnku
- strouhanku na vysypání hrnku
Postup:
- Sýr nastrouháme a šunku najemno nakrájíme.
- Hrnek vymažeme tukem a vysypeme strouhankou a začneme plnit.
- Nejdřív dáme vrstvu strouhaného sýra, následuje nasekaná šunka, na šunku rozklepneme vejce (vidličkou ho rozetřeme do všech stran).
- Na vejce opět navrstvíme šunku a na šunku jako poslední vrstvu strouhaný sýr.
- Hrnek vložíme do vyššího plechu nebo pekáčku, který zalijeme vroucí vodou, tak do poloviny výšky hrnku.
- Vložíme do rozpálené trouby a pečeme při vysoké teplotě cca 230 °C asi 20 minut do zlatohnědé barvy.
- Podáváme s vařenými bramborami a tatarkou nebo jen tak se zeleninovým salátem.
Na každou osobu se počítá 1 hrnek, do trouby se tedy může dát hrnků víc podle členů rodiny. Hrnek můžeme použít jakýkoliv, nemusíte se bát, že vám praskne.
Související
-
Rozlítlí ptáčci podle posluchačky Radmily
Posluchačka Radmila z Valašského Meziříčí nám poslala recept, který u nich v rodině patří k velmi oblíbeným. Dokonce mu mužská část rodiny říká „jídlo králů“.
-
Prejt z pohanky
V Apetýtu vybíráme další bezmasou pochoutku. Jednou z ingrediencí, kterou budeme potřebovat, je pohanka. Neobsahuje vůbec žádný lepek a naopak má v sobě spoustu živin.
-
Božské šunkofleky
Ať už je milujete, nebo ne, šunkofleky s uzeným masem jsou zkrátka snadná pochoutka z jednoho hrnce nebo pekáče.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka