Božské šunkofleky
Ať už je milujete nebo ne, šunkofleky s uzeným masem jsou zkrátka snadná pochoutka z jednoho hrnce nebo pekáče.
Mohou přijít chvíle, kdy jako hospodyňka nestíháte, takže se pojďte přiučit rodinný recept na šunkofleky, který nám poslala paní Hanka z Předklášteří. Zajímavé na něm je, že se některé suroviny odměřují na hrsti.
Připravte si:
- 300 g těstovin (fleků)
- 250 g uzeného masa
- lžičku másla
- 1 cibuli
- 3 hrsti mraženého hrášku
- hrst hladkolisté petržele
- 100 g sýru gouda
- sůl, pepř
- kyselou okurku
- mléko
- vejce
Postup:
- Předehřejte troubu na 170 °C.
- Oloupejte cibuli a pokrájejte ji nadrobno.
- Rozehřejte pánev a vložte kousek másla, přidejte pokrájenou cibulku a mezitím si pokrájejte uzené na kostičky cca na 1x1 cm.
- K orestované a zlatavé cibuli přidejte uzené, to také lehce opečte.
- Těstoviny uvařené na skus sceďte a prolijte ledovou vodou.
- Nyní se vrhněte na přípravu zálivky: odměřte 300 ml mléka, do něj přidejte 2 vejce, opepřete, osolte a vidličkou promíchejte. Ještě je potřeba najemno nastrouhat sýr.
- Těstoviny dejte do pekáčku a přisypejte orestovanou cibulku s uzeným, přidáme hrášek a sýr (polévkovou lžíci sýru si nechte na závěrečné posypání jídla).
- Vše promíchejte.
- Těstoviny zalijte směsí z mléka a vajíčka a opět promíchejte.
- Nakrájejte petrželku, tou posypte těstoviny a znovu promíchejte.
- Nahoru nasypte zbytek sýra a zapečte zhruba 30 minut.
- Servírujte s kyselou okurkou.
Související
-
Kuřecí stehna s česnekovou omáčkou
Pokud máte pocit, že už jste při pečení kuřecích stehen vyzkoušeli vše, nenechte se mýlit. Dnes se s Apetýtem naučíte kuřecí stehna s česnekovou omáčkou.
-
Krkovička v ostrém leču
Vyzkoušejte pikantní krkovičku v leču podle manželů Senohrádkových. Jejich jídla jsou chutná, provařená a zároveň jednoduchá.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.