Kuřecí stehna s česnekovou omáčkou
Pokud máte pocit, že už jste při pečení kuřecích stehen vyzkoušeli vše, nenechte se mýlit. Dnes se s Apetýtem naučíte kuřecí stehna s česnekovou omáčkou.
- 4 kuřecí stehna
- 1 uzené kuřecí stehno
- 3 paličky česneku
- 2 cibule
- 100 g anglické slaniny (plátky)
- horký vývar
- máslo
- hladká mouka
- olej
- čerstvý špenát
- smetana
Postup:
- Kuřecí stehna rozdělíme v kloubu, osolíme a opepříme.
- V pánvi rozehřejeme 3 lžíce másla a lžíci oleje a na tom necháme roztavit slaninu.
- Když je dokřupava usmažená, tak ji vyjmeme a uchováme na ozdobu k servírování.
- Do pánve vložíme kuřecí stehna a opékáme je ze všech stran dozlatova.
- Z paliček česneku odstraníme vrchní slupku a překrojíme je vodorovně napůl. Řeznou stranu potřeme olejem.
- Mezitím nakrájíme cibulku nadrobno a přihodíme ji k masu.
- Zlehka orestujeme a zalijeme vývarem do třetiny výšky masa.
- Přidáme poloviny česneku a vložíme do trouby, kterou jsme předehřáli na 200 °C.
- Pečeme asi hodinu a průběžně podléváme vývarem a přeléváme výpekem.
- Měkké maso vyjmeme a udržujeme v teple.
- Zbylý obsah pánve propasírujeme přes cedník tak, aby v něm zůstaly jen slupky z česneku. Pomůže nám obyčejná lžíce a stěrka na těsto.
- Omáčku znovu zahřejeme, povolíme vývarem a zahustíme tak, jak jsme zvyklí. Můžeme použít hladkou mouku rozšlehanou ve vodě, instantní jíšku. Anebo složitější, ale chutnější způsob, kdy šťávu prudce vydusíme na tuk, zasypeme lžící mouky, prosmahneme, následně zalijeme vývarem a provaříme.
- Ve všech případech šťávu dobře provaříme, minimálně 15-20 minut.
- Podáváme s cibulovo-smetanovým špenátem, křupavou slaninkou a zapečenými bylinkovými brambory.
Příprava špenátu: Na oleji zesklovatíme nadrobno nasekanou cibulku, přidáme lístky špenátu a necháme je zavadnout. Přilijejeme trochu smetany a povaříme, až vše zhoustne. Osolíme a opepříme a přes zvyklosti vynecháme česnek, kterého je dost v omáčce k masu.
Související
-
Vyzkoušejte báječnou marinádu nejen na gril!
Čas grilování je tady a dnešní recept Apetýtu bude praktický a užitečný pro všechny milovníky masa.
-
Houbový gulášek
Česká mykologická společnost sdružuje nejvášnivější houbaře u nás. Vznikla přesně před 100 lety. Dlouhá léta společnost vedl propagátor houbaření František Smotlacha.
-
Božská kuřecí polévka
Vyzkoušejte opravdu hustou a poctivou kuřecí polévku. Ta se může klidně stát hlavním chodem. Recept nám poslala paní Jana Dvořáčková z Hodonína.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.