Božská kuřecí polévka

Vyzkoušejte opravdu hustou a poctivou kuřecí polévku. Ta se může klidně stát hlavním chodem. Recept nám poslala paní Jana Dvořáčková z Hodonína. Je to její oblíbená nedělní dobrota, které říká božská kuřecí.

Budete potřebovat:

  • 2 kuřecí zadní čtvrtky
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • ½ celeru
  • 1 cibuli
  • 5 kuliček pepře
  • sůl
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • ½ lžičky mletého muškátového oříšku
  • nasekanou petrželku

na krutony:

  • 2 lžíce másla
  • 1 větší bagetku nakrájenou na plátky nebo kostky
  • 2 lžíce jemně nastrouhaného sýru

Postup:

  1. Do studené vody v hrnci vložíme kuřecí zadní čtvrtky, mrkev, petržel, celer, cibuli, pepř a sůl.
  2. Vše vaříme 40 minut.
  3. Vývar přelijeme přes cedník a necháme stranou.
  4. Mrkev, petržel a maso necháme lehce vychladnout.
  5. V jiném hrnci rozpustíme máslo, přisypeme mouku a vymícháme světlou jíšku.
  6. Naběračkou do ní postupně a za stálého míchání vlijeme všechen vývar z masa a zeleniny, až vznikne hladký krém.
  7. Obereme libové kuřecí maso, nakrájíme ho a dáme do husté polévky.
  8. Mrkev a petržel nakrájíme na drobné kousky, přisypeme muškátový oříšek, dosolíme a necháme projít varem.
  9. Zasypeme petrželkou.
  10. Krutony připravíme tak, že do předehřáté trouby na 180 stupňů vložíme pekáč s máslem.
  11. Nakrájenou bagetku tam nasypame i se sýrem, promícháme a necháme opéct.
  12. Podáváme ideálně ještě teplé, vsypané do polévky.

Související

  • Čočková polévka s kysaným zelím

    Vydatná poctivá polévka se může stát hlavním chodem. Ta, kterou vám přináší dopolední Apetýt, je s kysaným zelím.

  • Fazolová polévka z Valašska

    Dopolední Apetýt nabízí recept na fazolovou polévku. Hustá a vydatná polévka zasytí i bez dalšího chodu.

  • Celerovo-hříbková polévka

    Páteční polévkový seriál pokračuje i dnes, takže určitě vyzkoušejte celerovou-hříbkovou polévku. Originální kombinace a chuť vás navíc dokáže příjemně zahřát.