Fazolová polévka z Valašska

Dopolední Apetýt nabízí recept na fazolovou polévku. Hustá a vydatná polévka zasytí i bez dalšího chodu. Výborná je s pořádným krajícem chleba, posypaná čerstvou jarní pažitkou. 

Budete potřebovat:

  • 150 g fazolí (bílé i barevné) 
  • 100 g pohanky
  • sušené houby
  • 25 g másla (nejlépe přepuštěné) 
  • 25 g hladké mouky (může být i špaldová)
  • sůl, pepř, majoránku, česnek dle potřeby

Postup:

  1. Předem namočené fazole (minimálně 3 hodiny, nejlépe přes noc) uvaříme doměkka a osolíme.
  2. Zvlášť povaříme také předem namočené houby. 
  3. Pohanku spaříme a necháme pod pokličkou dojít. 
  4. Mezitím si připravíme tmavší zásmažku z másla a mouky. 
  5. Do hrnce s uvařenými fazolemi přidáme houby, pohanku a zásmažku, vše necháme provařit (mírným varem), dochutíme solí, pepřem, majoránkou a česnekem.
  6. Zdobíme čerstvou zelenou pažitkou nebo petrželkou.

I v tomto receptu můžete použít kvalitní produkty jihomoravských farmářů. Najdete je na webu ochutnejtemoravu.eu.

Související

  • Polévkové knedlíčky

    V Apetýtu připomeneme postup, jak si připravit výborné knedlíčky z droždí, ty se hodí do jakéhokoliv vývaru. Knedlíčky jsou díky droždí plné vitaminů B.

  • Mandlová cibulačka

    Za dnešní polévkou se vypravíme do Francie. V zemi galského kohouta je to pochoutka tradiční, snad pro svoji snadnou přípravu i jedinečnou chuť. Oblíbená je však i v Asii.

  • Chilli con carne

    Za apetýtovým receptem se vydáme do Čejkovic, kde to voní po bylinkách. Venkovní areál má svoji Bylinkovou zahradu svaté Hildegardy i s vyhlídkou.