Celerovo-hříbková polévka
Páteční polévkový seriál pokračuje i dnes, takže určitě vyzkoušejte celerovou-hříbkovou polévku. Originální kombinace a chuť vás navíc dokáže příjemně zahřát.
Budete potřebovat:
- 80 g šalotek, nakrájených nadrobno
- 2 lžíce másla, nejlépe přepuštěného
- 400 g hřibů (čerstvé nebo mražené), 1/2 dávky na kousky, 1/2 na plátky
- 500 g celeru, na kostičky
- 1 bobkový list
- 250 g jablek, oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených na kostky
- 200 ml jablečné šťávy
- 1 l zeleninového vývaru nebo vody
- 250 ml smetany ke šlehání, 33%
- 150 g řapíkatého celeru, na plátky + celerová nať na ozdobu
- sůl a čerstvě mletý pepř
Postup:
- Šalotku zpěňte na části másla.
- Přidejte polovinu dávky hřibů nakrájených na kousky, kostičky kořenového celeru a bobkový list.
- Opékejte na mírném ohni tak, aby se zelenina nezabarvila, jen změkla.
- Osolte, přihoďte jablka a zalijte jablečnou šťávou.
- Krátce povařte, pak přilijte vývar a vařte pod poklicí doměkka.
- Polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka a propasírujte.
- Přilijte smetanu na zjemnění, část si odložte k podávání, dochuťte a prohřejte.
- Plátky hub a řapíkatý celer orestujte na zbylém másle, osolte a opepřete.
- Polévku podávejte s kopečkem opečených plátků hřibů a celeru, celerovou natí a lžící smetany.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.