Celerovo-hříbková polévka

Páteční polévkový seriál pokračuje i dnes, takže určitě vyzkoušejte celerovou-hříbkovou polévku. Originální kombinace a chuť vás navíc dokáže příjemně zahřát.

Budete potřebovat:

  • 80 g šalotek, nakrájených nadrobno 
  • 2 lžíce másla, nejlépe přepuštěného 
  • 400 g hřibů (čerstvé nebo mražené), 1/2 dávky na kousky, 1/2 na plátky 
  • 500 g celeru, na kostičky
  • 1 bobkový list
  • 250 g jablek, oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených na kostky 
  • 200 ml jablečné šťávy
  • 1 l zeleninového vývaru nebo vody 
  • 250 ml smetany ke šlehání, 33% 
  • 150 g řapíkatého celeru, na plátky + celerová nať na ozdobu 
  • sůl a čerstvě mletý pepř 

Postup:

  1. Šalotku zpěňte na části másla.
  2. Přidejte polovinu dávky hřibů nakrájených na kousky, kostičky kořenového celeru a bobkový list.
  3. Opékejte na mírném ohni tak, aby se zelenina nezabarvila, jen změkla.
  4. Osolte, přihoďte jablka a zalijte jablečnou šťávou.
  5. Krátce povařte, pak přilijte vývar a vařte pod poklicí doměkka. 
  6. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka a propasírujte.
  7. Přilijte smetanu na zjemnění, část si odložte k podávání, dochuťte a prohřejte.
  8. Plátky hub a řapíkatý celer orestujte na zbylém másle, osolte a opepřete.
  9. Polévku podávejte s kopečkem opečených plátků hřibů a celeru, celerovou natí a lžící smetany.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!

Vladimír Kroc, moderátor

zlenice.jpg

Zločin na Zlenicích hradě

Koupit

Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...