Brokolicový krém

Výživově bohatá, chuťově zajímavá a na přípravu velmi rychlá – tak bychom mohli uvést recept na brokolicový krém. Pokud tuto zeleninu vaše ratolesti odmítají, jako rozmixovanou v polévce by ji mohli do svého jídelníčku vzít na milost.

Budete potřebovat:

  • 400 g brokolice
  • 20 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 1 kostku zeleninového bujonu
  • 100 g taveného sýru
  • špetku muškátového oříšku
  • sůl

Postup:

  1. Omytou brokolici rozebereme na malé růžičky, košťály pokrájíme.
  2. Vaříme 2 minuty v osolené vodě, dochutíme muškátovým oříškem a zeleninovým bujonem.
  3. Do horké polévky vložíme tavený sýr a důkladně rozmixujeme.
  4. Na tuku si osmažíme dorůžova mouku a vzniklou jíšku vmícháme do polévky.
  5. Povaříme ještě asi 10 minut.
  6. Při podávání můžeme každou porci posypat neochucenými burizony.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.