Studená okurková polévka
V letním čase, kdy hospodyňka nemá čas ani chuť dlouho tančit kolem sporáku a připravovat složitá jídla, vám každý pátek v dopoledním vysílání Apetýtu nabízíme recept na polévku.
Tentokrát to bude něco na pomezí salátu a polévky. Tahle variace se jmenuje Studená okurková polévka.
Co budete potřebovat?
- 60 g cibule
- 30 ml oleje
- 1 salátová okurka
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1/2 svazku ředkviček
- čerstvý kopr
- citrónová šťáva
- mletý pepř
- sůl
Postup:
- Drobně nakrájenou cibuli svaříme s trochou vody a oleje.
- Zakápneme citronovou štávou a necháme vychladnout.
- Cibulku smícháme s jemně nakrájenou salátovou okurkou, osolíme, opepříme a přimícháme smetanu.
- Doplníme posekaným koprem a tenkými plátky ředkviček.
- Podáváme vychlazené nebo s několika kostkami ledu.
Související
-
Krémová polévka s pórkem
Seriál receptů s názvem Polévky je opět tady. U dobroty, která se může klidně stát i hlavním chodem nebo odlehčenou večeří, je dobré podotknout, že chutná i studená.
-
Česnečka s knedlíčky
Páteční polévkový seriál pokračuje. V Apetýtu si připravíme Česnečku s knedlíčky z festivalové kuchařky Česnekových slavností v Buchlovicích.
-
Pivní polévka podle Magdaleny Dobromily Rettigové
Pro kuchařský postup na pivní polévku se vydáme do daleké historie za Magdalenou Dobromilou Rettigovou, která se narodila v roce 1785.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.