Pivní polévka podle Magdaleny Dobromily Rettigové

Pro kuchařský postup na pivní polévku se vydáme do daleké historie za Magdalenou Dobromilou Rettigovou, která se narodila v roce 1785.

Byla to česká buditelka, spisovatelka, autorka básní, próz i divadelních her. Ovšem to, co ji skutečně proslavilo je její dílo s názvem Domácí kuchařka.

Magdalena do svých 18 let neuměla česky, ovšem i díky manželství s buditelem a spisovatelem, od kterého má své známé příjmení, to brzy dohnala. Žila v Litomyšli, kde organizovala společenský život a povzbuzovala ženy. Ovšem ne v rovnoprávnosti, ale v tom, jak být dokonalou hospodyní. Učila mladé dívky šít, vařit a stolovat. Její slavné kuchařské dílo už slouží jako inspirace neuvěřitelných 194 let. A my vám v pátečním Apetýtu nabízíme její recept.

Budete potřebovat:

  • 1 litr piva
  • 2 dcl smetany
  • 5 žloutků
  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce mouky
  • cukr dle chuti
  • špetka muškátového květu
  • 2 krajíce chleba
  • sůl

Postup:

  1. Nech pivo hezkou chvíli vařit a sbírej z něho pěnu.
  2. Mezitím smíchej v jiném hrnku žloutky s máslem, moukou, smetanou, muškátovým květem, cukrem a solí, vlej vše do piva za neustálého míchání ještě malou chvíli povař.
  3. Chceš-li, přidej trochu vinného octa.
  4. Nakonec nalij na pokrájený chléb.

Související

  • Polévka z pečených paprik

    V úvodu si pojďme říct něco o magických účincích slavných výrazně pálivých chilli papriček - v Jižní Americe se z nich nosí náhrdelníky jako ochrana před zlými duchy.

  • Polévka z ředkvičkové natě

    Červnová zahrádka je plná výpěstků, po vydatných květnových deštích se krásně zazelenala a právě proto si v Apetýtu uvaříme netradiční polévku z ředkvičkové natě.

  • Zapékaná cibulačka

    Páteční recepty budou teď pravidelně polévkové. Jak se říká – „polévka je grunt a to ostatní je špunt“.