Masopustní koblihy
Nadýchané a voňavé koblížky k masopustu neodmyslitelně patří. Příprava je sice náročnější, ale výsledek stojí za to. Lehoučké koblihy plněné marmeládou můžete potřít máslem s rumem a pocukrovat. A nikdo neodolá! Středeční Apetýt napoví, jak na to.
- 500 g hladké mouky
- 35 g droždí
- 3 žloutky
- 250 ml vlažného mléka
- 50 g másla
- 50 g cukru krupice
- 3 lžíce rumu
- špetka soli
- trocha čerstvě nastrouhané citronové kůry
- marmeláda na náplň
- 1 litr oleje na smažení
Postup:
- Droždí spolu se lžičkou cukru rozetřete v misce na tekutou kaši.
- Poté přilijte polovinu vlažného mléka, přisypte lžíci mouky, promíchejte, zakryjte utěrkou a nechte deset minut stát na stole při běžné pokojové teplotě.
- Kvásek by měl mít krásnou hustou pěnu, pokud ne, zkuste ještě chvíli počkat. Neuvidíte-li ani potom žádnou aktivitu, začněte znovu s novým droždím.
- Máslo rozetřete vařečkou, přidejte zbytek cukru a ještě pár minut míchejte.
- Do máslové pěny dobře vmíchejte žloutky, rum, osolte a přidejte citronovou kůru.
- Mouku smíchejte s kváskem a utřeným máslem.
- Po částech přilévejte zbytek mléka a stále pracujte vařečkou. Kdo má robota, připraví těsto v něm. Robota nechte pracovat asi 10 minut. Pracanti s vařečkou míchají těsto také dohladka. Těsto by nemělo lepit.
- Jakmile máte těsto hotové, mísu přikryjte utěrkou a nechte kynout 45 minut až hodinu a půl.
- Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu, kterou jste předem posypali trochou mouky. Rukama ho trochu roztáhněte a válečkem rozválejte na placku.
- Vykrajovátkem vykrajujte kolečka (postačí i malá sklenička). Vyvalováním a díky mouce by už nemusely být tak nadýchané.
- Kolečko na koblihu zmáčkněte prsty a dejte na něj marmeládu. Vezměte druhé kolečko, to přiložte na marmeládu a opět zmáčkněte, hlavně po okrajích, aby se spojilo s těstem vespod a zároveň ho překrylo. Takto krásně těsto uzavřete, marmeláda vám při smažení nevyteče.
- V kastrolu rozehřejte olej. Mějte ho tam tolik, aby koblihy v kastrolu plavaly a nedotýkaly se dna. Že je olej dost horký poznáte tak, že do něj ponoříte kousek zbylého těsta. Pokud se hned začne smažit, můžete pokračovat koblihami.
- Jakmile máte v hrnci koblihy, přikryjte ho poklicí a nechte tak asi 2 minuty. Počkejte, dokud nezezlátnou.
- Poté je otočte a už smažte odkryté. Toto by mělo způsobit, že koblihy díky páře krásně vyběhnou.
- Vyndejte je na talíř vyložený papírovou utěrkou, která nasaje odkapávající tuk a pokračujte stejným způsobem i se zbytkem koblih.
- Hotové koblížky potřete rozpuštěným máslem s rumem a poprašte moučkovým cukrem.
Související
-
Škvarkoví šneci
Upečte si masopustní škvarkové šneky. Chutnají skvěle! Páteční Apetýt vám nabízí recept.
-
Lívance z kyselého mléka
V dnešním Apetýtu pro vás máme lívance! Tedy recept na ně. Jejich název je odvozen od slova lít, protože se připravují z litého těsta.
-
Pohankové „krajkové“ palačinky
Hromnice jsou křesťanský svátek, který připadá na začátek února. Hromnice jsou bohaté na pověry: nesmělo šít, protože se věřilo, že do jehly poté uhodí blesk.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.