Pohankové „krajkové“ palačinky
Hromnice jsou křesťanský svátek, který připadá na začátek února. Tento den značí 40 dnů od narození Ježíška. Hromnice jsou bohaté na pověry, ten den se nesmělo šít, protože se věřilo, že do jehly poté uhodí blesk, bylo zapovězeno tančit, mluvit sprostě a klít. Platil i zákaz žertování a špásování!
Den se prodlužuje a noc pomalu zkracuje, jak praví známé rčení „Na Hromnice, o hodinu více.“ A ještě jedna zajímavost, v České republice máme vesnici Hromnice, leží v Plzeňském kraji.
Symbolem Hromnic jsou palačinky. Legenda tvrdí, že v keltských dobách se v tento den muži převlékali za medvědy a běhali za děvčaty. Křesťanská snaha církve odklánět lidi od starých pohanských zvyků, vedla k tomu, že se v ranném středověku podávaly v kostele palačinky. Jejich kulatý tvar připomínal slunce a lákal do chrámu páně, protože symbol světla je do dnešních dnů i symbolem „osvícení“ nebo síly Ducha svatého.
- 250 g hladké pohankové mouky
- 1 vejce
- 300 ml mléka
- špetka soli
- olej na smažení
Uděláme si dnes pohankové palačinky – spojíme možná nespojitelné, a to svět starých keltů, kteří pohanku znali a do jídelníčku zařazovali, s dávnými křesťanskými zvyky. Tyhle palačinky navíc budou vzhledem připomínat krajku, takže i talíř bude na Hromnice díky pokrmu „oblečen svátečně“, tak jak se sluší na návštěvníky mše.
Suroviny jsou pro čtyři osoby.
Postup:
- Mouku osolíme, smícháme s vejcem a polovinou mléka.
- Umícháme hladké těsto, postupně přidáváme zbylé mléko, aby těsto bylo vláčné.
- Necháme alespoň hodinu odstát, aby mouka dobře nabobtnala.
- Poté řídké těsto nalejeme do ½ l plastové láhve s úzkým pítkem, a na rozpálenou pánev lijeme těsto tak, že vznikne krajková palačinka.
- Opékáme opatrně z obou stran.
- Na závěr stačí jen pocukrovat.
- Jako přílohu vyzkoušejte kvalitní šlehačku (250 ml), kterou rozmixujete s vrchovatou lžící švestkových povidel.
Související
-
Křehký závin podle Petry Burianové
V Apetýtu pro vás máme recept, který vám nadiktuje Petra Burianová - úspěšná cukrářka a autorka knihy Cesta z těsta. A bude to opět něco sladkého.
-
Ostružinová povidla
Babské rady vám každé pondělí přináší nepřeberné množství rad a receptů. Tentokrát vám nabídneme recept na ostružinová povidla.
-
Kynuté buchty s čokoládovou náplní
Pokud přemýšlíte, jakou sladkostí potěšit rodinu o víkendu, v Apetýtu pro vás máme jednoduchý tip.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.