Polévka z ředkvičkové natě
Červnová zahrádka je plná výpěstků, po vydatných květnových deštích se krásně zazelenala a právě proto si v Apetýtu uvaříme netradiční polévku z ředkvičkové natě.
Možná bude pro mnohé překvapením, že nať z ředkviček je vynikajícím zdrojem vitamínu C, obsahuje ho překvapivě až 6x více než samotné ředkvičky. V zelených listech se také nachází vysoká koncentrace vitamínu A a B6, hořčíku, fosforu a železa.
Do těla si díky konzumaci této zelené dobroty navíc dodáte cenné antioxidanty, draslík a kyselinu listovou. Polévka je jednoduchá a doslova letní – ve dnech, kdy je venku teplo určitě oceníte rychlé vaření.
Budete potřebovat:
- 300 g ředkvičkové natě
- 2 velké nové brambory
- 1 větší cibuli
- 500 ml zeleninového vývaru
- smetanu 12% (množství podle chuti)
- sůl
- drcený kmín
Postup:
- Omyjeme a osušíme ředkvičkovou nať, cibuli a brambory nakrájíme na kousky.
- V hrnci cibulku osmahneme dozlatova na oleji, přidáme nať, brambory a necháme pustit šťávu.
- Zalijeme vývarem a vaříme na mírném plameni 30 minut, dochutíme solí a drceným kmínem.
- Rozmixujeme a podáváme zalité smetanou.
Tip: Ředkvičková nať se dá nahradit i řeřichou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka