Zapékaná cibulačka

Páteční recepty budou teď pravidelně polévkové. Jak se říká – „polévka je grunt a to ostatní je špunt“. Navíc je to zdravá a rychlá varianta jídla, polévka se může stát večeří nebo s čerstvým pečivem i hlavním obědovým chodem.

Dnes si společně připravíme vynikající zapékanou cibulačku a nebude to nic složitého. Na čtyři porce si stačí připravit následující:

  • 2 větší cibule
  • 4 lžíce másla
  • 1 a čtvrt litru hovězího vývaru
  • 4 krajíčky toustového chleba
  • 150 g strouhaného sýra (ementál nebo moravský bochník)
  • sůl na dochucení

Postup:

  1. Na kolečka nakrájenou cibuli osmažíme dorůžova na másle v ohnivzdorné míse, poté zalijeme vývarem a krátce povaříme.
  2. Krajíčky toastového chleba osmažíme po obou stranách na zbývajícím másle, přendáme na hladinu polévky a hojně posypeme strouhaným sýrem.
  3. Polévku osolíme a prudce zapečeme v předehřáté troubě, až se sýr začne roztékat.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.