Fazolová polévka s vlašskými ořechy

Země, kde se nejvíc lidí dožívá vysokého věku, mají jedno společné – zálibu v luštěninách. Mezi základní patří fazole.

Někteří říkají, že způsobují trávicí problémy, ale právě tyto drobné nepříjemnosti, s nimiž se náš organismus musí vyrovnat, ho nakonec posilují. 

V nejrůznějších kulturách se pěstuje přes tisíc odrůd fazolí. První důkazy jejich existence jsou staré asi 20 tisíc let. Do Evropy je dovezli španělští objevitelé počátkem 16. století. Ve své době fazole byly hlavním zdrojem bílkovin ve stravě. V některých místech to platí dosud. 

Fazole jsou účinným omlazovacím prostředkem pro naše tělesné buňky díky nukleovým kyselinám, s jejichž pomocí se buňky regenerují. Dále dodávají nenahraditelné bílkoviny. Při jejich nedostatku buňky snižují svou aktivitu a následkem je únava, podrážděnost, neklid, poruchy soustředění a nervozita.

Pojďme si uvařit poctivou fazolovou polévku ozvláštněnou vlašskými ořechy.

Připravte si:

  • 400 g fazolí
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 g pórku
  • 50 g červené papriky
  • 50 g nasekaných vlašských ořechů
  • petrželovou nať
  • 60 g mouky (může být i bezlepková)
  • 80 g másla
  • sůl

Postup:

  1. Fazole omyjeme, zalijeme hrnkem vody a necháme přes noc nabobtnat.
  2. Druhý den vodu slijeme, fazole vsypeme do zeleninového vývaru a vaříme doměkka.
  3. Potom je rozmixujeme s částí vývaru, zahustíme jíškou z másla a mouky, přisypeme nasekané ořechy, sůl, drobně nakrájenou papriku a na tenká kolečka nakrájený pórek.
  4. Zzalijeme zbytkem vývaru a krátce povaříme.
  5. Na talíři zdobíme petrželkou a pak už jen spokojeně pomlaskáváme.

Související

  • Drožďová polévka s nudličkami

    Ve čtvrtečních receptech otevíráme publikaci Petra Horana a Pavly Momčilové Vaříme dětem. Možná se také vám bude hodit jejich tip pro dětské strávníky.

  • Indická řepová polévka s červenou čočkou

    V pátečních apetýtových receptech zveme do kuchyně Světlany Synákové, autorky kuchařky Atlas polévek. Dnes pro vás máme recept na Indickou řepovou polévku.

  • Mrkvová polévka s tahini

    Páteční recepty přinášejí další tip na polévku podle Světlany Synákové, autorky kuchařky Atlas polévek. Dnes pro vás máme recept na Libanonskou mrkvovou polévku s tahini.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

S hereckými hvězdami poznejte tajemství textu starého dva tisíce let

Ondřej Kepka, režisér a moderátor

Ondřej Kepka

O věrné lásce statečného Chairea a sličné Kallirhoy

Koupit

Román byl napsán pravděpodobně už v prvním století našeho letopočtu a možná dokonce i dříve. Jde o první dochovaný milostný a zároveň i dobrodružný román nejenom antického, ale vůbec evropského písemnictví.