Vyzkoušejte báječnou marinádu nejen na gril!

Čas grilování je tady a dnešní recept Apetýtu bude praktický a užitečný pro všechny milovníky masa. Zda si maso po této úpravě ugrilujete nebo upečete v troubě, záleží na vás. Připravíme si báječnou marinádu nejen na gril.

Připomeňme si, že...

Maso před marinováním dobře omyjeme pod studenou tekoucí vodou, osušíme papírovou utěrkou a naložíme do vymíchané marinády. Poté uložíme do plastové, keramické nebo skleněné misky, zakryjeme a necháme naložené 12 – 24 hodin v chladu. Maso musí být v marinádě celé ponořené. Před grilováním maso pomocí grilovacích kleští vyjmeme a necháme okapat, nepoužíváme vidličku. Gril rozehřejeme a marinované maso pečeme přímo na grilovacím roštu nad žhavými uhlíky nebo na hliníkové fólii. Maso můžeme potírat marinádou i během pečení.

Co si na marinádu připravíme?

  • 2 stroužky česneku
  • 4 polévkové lžíce kečupu
  • 2 polévkové lžíce octa balsamico
  • vymačkanou šťávu ze 2 limetek
  • 1 čajovou lžičku mleté papriky
  • půl čajové lžičky kayenského pepře
  • 1 polévkovou lžíci třtinového cukru
  • 3 lžíce tekutého medu
  • podle chuti sůl, pepř a pár kapek zeleného tabasca

Postup:

  1. Česnek oloupeme a prolisujeme, přidáme všechny ostatní přísady a dobře promícháme.
  2. Plátky masa (klidně i žebírka) naložíme do marinády podle návodu výše.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!

Vladimír Kroc, moderátor

Zločin na Zlenicích hradě

Zločin na Zlenicích hradě

Koupit

Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...