Vyzkoušejte báječnou marinádu nejen na gril!

Čas grilování je tady a dnešní recept Apetýtu bude praktický a užitečný pro všechny milovníky masa. Zda si maso po této úpravě ugrilujete nebo upečete v troubě, záleží na vás. Připravíme si báječnou marinádu nejen na gril.

Připomeňme si, že...

Maso před marinováním dobře omyjeme pod studenou tekoucí vodou, osušíme papírovou utěrkou a naložíme do vymíchané marinády. Poté uložíme do plastové, keramické nebo skleněné misky, zakryjeme a necháme naložené 12 – 24 hodin v chladu. Maso musí být v marinádě celé ponořené. Před grilováním maso pomocí grilovacích kleští vyjmeme a necháme okapat, nepoužíváme vidličku. Gril rozehřejeme a marinované maso pečeme přímo na grilovacím roštu nad žhavými uhlíky nebo na hliníkové fólii. Maso můžeme potírat marinádou i během pečení.

Co si na marinádu připravíme?

  • 2 stroužky česneku
  • 4 polévkové lžíce kečupu
  • 2 polévkové lžíce octa balsamico
  • vymačkanou šťávu ze 2 limetek
  • 1 čajovou lžičku mleté papriky
  • půl čajové lžičky kayenského pepře
  • 1 polévkovou lžíci třtinového cukru
  • 3 lžíce tekutého medu
  • podle chuti sůl, pepř a pár kapek zeleného tabasca

Postup:

  1. Česnek oloupeme a prolisujeme, přidáme všechny ostatní přísady a dobře promícháme.
  2. Plátky masa (klidně i žebírka) naložíme do marinády podle návodu výše.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Lidský faktor jsem znal jako knížku, ale teprve s rozhlasovým zpracováním jsem ho dokonale pochopil...

Robert Tamchyna, redaktor a moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Lidský faktor

Lidský faktor

Koupit

Točili jsme zajímavý příběh. Osoby, které jsme hráli, se ocitaly ve vypjatých životních situacích, vzrušující práce pro herce a režiséra. Během dalšího měsíce jsme Jiří a já odehrané repliky svých rolí žili. Fantasmagorické situace posledního dílu příběhu se staly naší konkrétní každodenností. V srpnu Jiří Adamíra zemřel. Lidský faktor byla naše poslední společná práce.“ Hana Maciuchová