Houbový gulášek

Česká mykologická společnost sdružuje nejvášnivější houbaře u nás. Vznikla přesně před 100 lety. Dlouhá léta společnost vedl propagátor houbaření František Smotlacha. V roce 1909 založil mykologickou poradnu, která pomáhala nejistým houbařům určovat poživatelné houby.

Sbírání hub je u nás velmi oblíbená činnost a i proto vám dnes v receptu Apetýtu nabídneme jídlo, které se bez čerstvých hub neobejde. Připravíme si houbový gulášek.

Potřebujete následující suroviny:

  • 250 g vepřového bůčku
  • 1 cibuli
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • celer
  • sůl
  • pepř mletý
  • slunečnicový olej
  • 1 polévkovou lžíci másla
  • mletou papriku
  • 1 zakysanou smetanu
  • 500 g čerstvých hub, nejlépe jejich hlavičky

Postup:

  1. Na olej dáme nadrobno pokrájenou cibuli a na kostičky nakrájený bůček.
  2. Necháme zadusit.
  3. Zeleninu nastrouháme na jemném struhadle a přidáme k cibuli.
  4. Přidáme máslo a necháme chvilku dusit.
  5. Mícháme, aby se to nepřipálilo.
  6. Zasypeme paprikou a pepřem, přidáme na větší kousky nakrájené hlavičky hub, podlijeme trošku vodou a necháme dusit doměkka.
  7. Když jsou houby měkké, osolíme a zamícháme zakysanou smetanu, ještě chvilku povaříme.
  8. Zelenina guláš pěkně zahustí a není potřeba mouka.

Související