Houbový gulášek
Česká mykologická společnost sdružuje nejvášnivější houbaře u nás. Vznikla přesně před 100 lety. Dlouhá léta společnost vedl propagátor houbaření František Smotlacha. V roce 1909 založil mykologickou poradnu, která pomáhala nejistým houbařům určovat poživatelné houby.
Sbírání hub je u nás velmi oblíbená činnost a i proto vám dnes v receptu Apetýtu nabídneme jídlo, které se bez čerstvých hub neobejde. Připravíme si houbový gulášek.
Potřebujete následující suroviny:
- 250 g vepřového bůčku
- 1 cibuli
- 1 mrkev
- 1 petržel
- celer
- sůl
- pepř mletý
- slunečnicový olej
- 1 polévkovou lžíci másla
- mletou papriku
- 1 zakysanou smetanu
- 500 g čerstvých hub, nejlépe jejich hlavičky
Postup:
- Na olej dáme nadrobno pokrájenou cibuli a na kostičky nakrájený bůček.
- Necháme zadusit.
- Zeleninu nastrouháme na jemném struhadle a přidáme k cibuli.
- Přidáme máslo a necháme chvilku dusit.
- Mícháme, aby se to nepřipálilo.
- Zasypeme paprikou a pepřem, přidáme na větší kousky nakrájené hlavičky hub, podlijeme trošku vodou a necháme dusit doměkka.
- Když jsou houby měkké, osolíme a zamícháme zakysanou smetanu, ještě chvilku povaříme.
- Zelenina guláš pěkně zahustí a není potřeba mouka.
Související
-
Taštičky s houbami
Česko je houbařskou velmocí. Na jednu domácnost připadá podle zprávy ministerstva zemědělství v průměru 6 kilogramů nasbíraných hub ročně.
-
Jsme přesnější než aplikace, s houbami poradíme i online, vyzývá člen mykologické společnosti
Čeští houbaři podceňují holubinky. „Jejich sbírání má potenciál, protože je jich poměrně hodně a jsou velmi dobré,“ doporučuje mykolog Jan Borovička.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.