Taštičky s houbami

Česko je houbařskou velmocí. Na jednu domácnost připadá podle zprávy ministerstva zemědělství v průměru 6 kilogramů nasbíraných hub ročně.

Nejvášnivější houbaře sdružuje Česká mykologická společnost, která ještě jako československá vznikla před 100 lety, na den 15. června 1921. A my si toto kulaté výročí připomínáme i dnešním receptem. V Apetýtu si upečeme lahodné taštičky s houbami.

Budete potřebovat:

  • 1 polévkovou lžíci másla
  • 1 polévkovou lžíci hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 140 g žampionů
  • 1 polévkovou lžíci oleje
  • 140 g šunku na kostičky
  • 85 g tvrdého sýru (nahrubo nastrouhaného)
  • 1 polévkovou lžíci nasekané hladkolisté petrželka
  • pažitku
  • 500 g listového těsto 
  • 1 vejce (prošlehané)
  • sůl

Postup:

  1. Troubu rozehřejte na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem.
  2. V rendlíku nechte rozpustit máslo, přisypte mouku a umíchejte světlou jíšku.
  3. Pak do rendlíku přilévejte a zašlehávejte mléko, osolte, vařte 10 minut do zhoustnutí, odstavte a nechte zchladnout.
  4. Žampiony nakrájejte na kousky a orestujte v pánvi na rozpáleném oleji dozlatova, vyjměte a odložte stranou do misky.
  5. Přidejte k nim šunku, sýr, zchladlý bešamel a bylinky a promíchejte. 
  6. Listové těsto vyválejte na tenký plát a vykrájejte z něj kolečka o průměru asi 8–10 cm.
  7. Rozdělte na ně náplň, okraje těsta potřete prošlehaným vejcem, přehněte a stiskněte.
  8. Kapsičky rozložte na plech, potřete zbývajícím vejcem, posypte solí a pečte asi 20 minut dozlatova.

Související

  • Hovězí na houbách

    Při příležitosti 100 let České mykologické společnosti vám celý tento týden v Apetýtu nabídneme recepty s houbami.

  • Salát z bulguru s rajčaty

    S rostoucími venkovními teplotami se vám možná bude hodit recept na něco lehce stravitelného. Přesně takový je dnešní bezmasý tip na salát z bulguru.

  • Pikantní masové placičky

    Pondělní Apetýt nabízí recept, který potěší milovníky pikantních chutí. Zároveň dodrží to, že bude recept odlehčeným a zdravým bodem vašeho jídelníčku.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!

Vladimír Kroc, moderátor

Zločin na Zlenicích hradě

Zločin na Zlenicích hradě

Koupit

Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...