Taštičky s houbami

Česko je houbařskou velmocí. Na jednu domácnost připadá podle zprávy ministerstva zemědělství v průměru 6 kilogramů nasbíraných hub ročně.

Nejvášnivější houbaře sdružuje Česká mykologická společnost, která ještě jako československá vznikla před 100 lety, na den 15. června 1921. A my si toto kulaté výročí připomínáme i dnešním receptem. V Apetýtu si upečeme lahodné taštičky s houbami.

Budete potřebovat:

  • 1 polévkovou lžíci másla
  • 1 polévkovou lžíci hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 140 g žampionů
  • 1 polévkovou lžíci oleje
  • 140 g šunku na kostičky
  • 85 g tvrdého sýru (nahrubo nastrouhaného)
  • 1 polévkovou lžíci nasekané hladkolisté petrželka
  • pažitku
  • 500 g listového těsto 
  • 1 vejce (prošlehané)
  • sůl

Postup:

  1. Troubu rozehřejte na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem.
  2. V rendlíku nechte rozpustit máslo, přisypte mouku a umíchejte světlou jíšku.
  3. Pak do rendlíku přilévejte a zašlehávejte mléko, osolte, vařte 10 minut do zhoustnutí, odstavte a nechte zchladnout.
  4. Žampiony nakrájejte na kousky a orestujte v pánvi na rozpáleném oleji dozlatova, vyjměte a odložte stranou do misky.
  5. Přidejte k nim šunku, sýr, zchladlý bešamel a bylinky a promíchejte. 
  6. Listové těsto vyválejte na tenký plát a vykrájejte z něj kolečka o průměru asi 8–10 cm.
  7. Rozdělte na ně náplň, okraje těsta potřete prošlehaným vejcem, přehněte a stiskněte.
  8. Kapsičky rozložte na plech, potřete zbývajícím vejcem, posypte solí a pečte asi 20 minut dozlatova.

Související

  • Hovězí na houbách

    Při příležitosti 100 let České mykologické společnosti vám celý tento týden v Apetýtu nabídneme recepty s houbami.

  • Salát z bulguru s rajčaty

    S rostoucími venkovními teplotami se vám možná bude hodit recept na něco lehce stravitelného. Přesně takový je dnešní bezmasý tip na salát z bulguru.

  • Pikantní masové placičky

    Pondělní Apetýt nabízí recept, který potěší milovníky pikantních chutí. Zároveň dodrží to, že bude recept odlehčeným a zdravým bodem vašeho jídelníčku.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.