Svěží pomazánky z červené čočky a bylinek
Ideální snídaně a odpolední svačina, po které nebudete mít hned zase hlad!
Bylinková pomazánka
250 g krémového sýra (typu žervé)
lžička hořčice
trochu worcestrové omáčky a citrónové šťávy
prolisovaný stroužek česneku
nasekaná jarní cibulka
hrst nasekaných oliv
hrst posekané petrželky
hrst nasekaného kopru
hrst nasekané bazalky
Všechny ingredience jednoduše smícháme v misce a dochutíme dle libosti.
Pomazánka z červené čočky
150 g červené čočky
2 prolisované stroužky česneku
nahrubo nastrouhaná mrkev
trochu citrónové šťávy
hrst nasekané petrželky
olivový olej
sůl, pepř
přibližně 400 ml vody
1. Cibuli restujeme na oleji, přidáme mrkev a opékáme, dokud mrkev nezhnědne. Přidáme propláchnutou čočku a chvíli restujeme společně.
2. Vše zalijeme vroucí vodou a pod pokličkou vaříme na mírném plameni za občasného míchání asi dvacet minut.
3. Čočka změkne a voda se nám postupně vyvaří. Dochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou, česnekem a vmícháme petrželku. Necháme vychladnout.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.