Svěží pomazánky z červené čočky a bylinek

Ideální snídaně a odpolední svačina, po které nebudete mít hned zase hlad!

Bylinková pomazánka

250 g krémového sýra (typu žervé)
lžička hořčice
trochu worcestrové omáčky a citrónové šťávy
prolisovaný stroužek česneku
nasekaná jarní cibulka
hrst nasekaných oliv
hrst posekané petrželky
hrst nasekaného kopru
hrst nasekané bazalky

Všechny ingredience jednoduše smícháme v misce a dochutíme dle libosti.

Pomazánka z červené čočky

150 g červené čočky
2 prolisované stroužky česneku
nahrubo nastrouhaná mrkev
trochu citrónové šťávy
hrst nasekané petrželky
olivový olej
sůl, pepř
přibližně 400 ml vody

Domácí čočková pomazánka, řepa a kozí sýr s kopřivou

1. Cibuli restujeme na oleji, přidáme mrkev a opékáme, dokud mrkev nezhnědne. Přidáme propláchnutou čočku a chvíli restujeme společně.

2. Vše zalijeme vroucí vodou a pod pokličkou vaříme na mírném plameni za občasného míchání asi dvacet minut.

3. Čočka změkne a voda se nám postupně vyvaří. Dochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou, česnekem a vmícháme petrželku. Necháme vychladnout.

Čtěte také

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.