Ořechové řezy s jablečnou polevou

Apetýt připomíná, jak se dá čarovat s jablky. Ať už nasladko či naslano. Tentokrát se pustíme do pečení dezertu, který si můžete dopřát nejen o víkendu.

Potřebovat budete:

  • 4 vejce
  • 150 g cukru krupice
  • špetku soli
  • 150 g hladké mouky
  • půl kypřicího prášku
  • 200 g ořechů (lískových, vlašských nebo oloupaných mandlí)
  • 5 lžic slunečnicového olej

na jablečný pudink:

  • 1 vanilkový pudink
  • 4 jablíčka
  • 2 lžíce cukru
  • 1 citron

Postup:

  1. Ve větší míse smícháme bílky a špetku soli. Šleháme, dokud nevznikne tuhý sníh.
  2. Bílky bychom měli nechat ohřát na pokojovou teplotu, sníh lépe drží tuhost.
  3. V jiné nádobě našleháme žloutky s cukrem.
  4. Lehce vpracujeme mouku smíchanou s kypřicím práškem a pomletými oříšky. Nakonec pomalu vmícháme olej a ušlehaný sníh.
  5. Hotové těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 15 minut.
  6. Potom vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Jablka, která jsme oloupali a nakrájeli na kostičky, nasypeme do kastrůlku a zalijeme 400 ml vody. Přidáme cukr a citronovou šťávu, vaříme, dokud jablka nezměknou.
  7. Rozmícháme pudink ve 100 ml vody a vlijeme k jablkům. Krátce povaříme, aby směs ztuhla. Potom ji nalijeme na upečený korpus a lžící rovnoměrně rozetřeme.
  8. Necháme zatuhnout alespoň hodinku v lednici.

Tip: Řezy můžete na talířku ozdobit kopečkem šlehačky.