Ořechové řezy s jablečnou polevou
Apetýt připomíná, jak se dá čarovat s jablky. Ať už nasladko či naslano. Tentokrát se pustíme do pečení dezertu, který si můžete dopřát nejen o víkendu.
Potřebovat budete:
- 4 vejce
- 150 g cukru krupice
- špetku soli
- 150 g hladké mouky
- půl kypřicího prášku
- 200 g ořechů (lískových, vlašských nebo oloupaných mandlí)
- 5 lžic slunečnicového olej
na jablečný pudink:
- 1 vanilkový pudink
- 4 jablíčka
- 2 lžíce cukru
- 1 citron
Postup:
- Ve větší míse smícháme bílky a špetku soli. Šleháme, dokud nevznikne tuhý sníh.
- Bílky bychom měli nechat ohřát na pokojovou teplotu, sníh lépe drží tuhost.
- V jiné nádobě našleháme žloutky s cukrem.
- Lehce vpracujeme mouku smíchanou s kypřicím práškem a pomletými oříšky. Nakonec pomalu vmícháme olej a ušlehaný sníh.
- Hotové těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 15 minut.
- Potom vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Jablka, která jsme oloupali a nakrájeli na kostičky, nasypeme do kastrůlku a zalijeme 400 ml vody. Přidáme cukr a citronovou šťávu, vaříme, dokud jablka nezměknou.
- Rozmícháme pudink ve 100 ml vody a vlijeme k jablkům. Krátce povaříme, aby směs ztuhla. Potom ji nalijeme na upečený korpus a lžící rovnoměrně rozetřeme.
- Necháme zatuhnout alespoň hodinku v lednici.
Tip: Řezy můžete na talířku ozdobit kopečkem šlehačky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.