Vrstvené zelí s mletým masem a rýží

Kdo z nás by někdy nepotřeboval ušetřit čas? Recepty z jednoho plechu vám servírujeme v Apetýtu.

Připravte si:

  • 1 menší hlávku bílého zelí
  • 50 g anglické slanininy nakrájené na kostičky
  • 3 jarní cibulky (nakrájené nadrobno)
  • 1 kg mletého masa (nejlépe směs vepřového a hovězího)
  • 2 velká vejce
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 2 hrsti strouhanky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžičku mletého kmínu
  • hrst čestvého oregana
  • sádlo podle potřeby

Postup:

  1. Ze zelí vyřízneme košťál a celou hlávku povaříme 5-7 minut v osolené vodě, zchladíme ve studené vodě a zelí rozebereme na jednotlivé listy. Tužší středy rozklepeme paličkou na maso.
  2. V pánvi opečeme slaninu, na ní zesklovatíme cibuli a poté orestujeme maso. Smícháme ho s vejci, vínem, strouhankou a česnekem, ochutíme solí, pepřem, oreganem a kmínem.
  3. Hlubší kulatý plech nebo hrnec vyložíme pečicím papírem tak, aby okraje dostatečně přečnívaly, abychom je nad vytvořenou hlávkou zelí, která vznikně, přivázali nití do měšce.
  4. Předtím ale vkládáme největší listy, naneseme třetinu masové směsi, uhladíme, zakryjeme vrstvou zelí a pokračujeme masem, znovu zelím a nakonec zbylým masem.
  5. Nakonec listy přehneme přes maso a povrch potřeme sádlem.
  6. Pečicí papír zavážeme nad zelím a pekáček vložíme do další mísy naplněné do 5 centimetrů vodou. Pečeme v troubě na 160 stupňů asi hodinku a 40 minut.
  7. Když je zelí hotové, servírujeme ho samotné nebo si jako přílohu můžete připravit rýži.