Vrstvené zelí s mletým masem a rýží
Kdo z nás by někdy nepotřeboval ušetřit čas? Recepty z jednoho plechu vám servírujeme v Apetýtu.
Připravte si:
- 1 menší hlávku bílého zelí
- 50 g anglické slanininy nakrájené na kostičky
- 3 jarní cibulky (nakrájené nadrobno)
- 1 kg mletého masa (nejlépe směs vepřového a hovězího)
- 2 velká vejce
- 100 ml suchého bílého vína
- 2 hrsti strouhanky
- 3 stroužky česneku
- 1 lžičku mletého kmínu
- hrst čestvého oregana
- sádlo podle potřeby
Postup:
- Ze zelí vyřízneme košťál a celou hlávku povaříme 5-7 minut v osolené vodě, zchladíme ve studené vodě a zelí rozebereme na jednotlivé listy. Tužší středy rozklepeme paličkou na maso.
- V pánvi opečeme slaninu, na ní zesklovatíme cibuli a poté orestujeme maso. Smícháme ho s vejci, vínem, strouhankou a česnekem, ochutíme solí, pepřem, oreganem a kmínem.
- Hlubší kulatý plech nebo hrnec vyložíme pečicím papírem tak, aby okraje dostatečně přečnívaly, abychom je nad vytvořenou hlávkou zelí, která vznikně, přivázali nití do měšce.
- Předtím ale vkládáme největší listy, naneseme třetinu masové směsi, uhladíme, zakryjeme vrstvou zelí a pokračujeme masem, znovu zelím a nakonec zbylým masem.
- Nakonec listy přehneme přes maso a povrch potřeme sádlem.
- Pečicí papír zavážeme nad zelím a pekáček vložíme do další mísy naplněné do 5 centimetrů vodou. Pečeme v troubě na 160 stupňů asi hodinku a 40 minut.
- Když je zelí hotové, servírujeme ho samotné nebo si jako přílohu můžete připravit rýži.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.