Kachna s jablky
Připravte si podle Apetýtu recept, který patří k podzimu. I dnes ctíme jablečné téma jako celý tento týden.
Připravte si:
- 1 střední kachnu
- 200 g anglické slaniny
- 2 jablka
- 2 drůbeží bujóny
- 250 ml vína
- 250 ml piva
- 5 lžic tekutého medu
- tymián, bazalku, sůl a kmín
Postup:
- Kachnu nasolíme a posypeme kmínem.
- Prošpikujeme proužky anglické slaniny a zbytek v plátcích položíme na kůži.
- Kolem kachny naskládáme na čtvrtky nakrájená jablka bez slupky.
- V misce si připravíme zálivku: smícháme víno, pivo, bujony, med a podle chuti tymián a bazalku.
- Kachnu podlijeme a pečeme 2 hodiny na 200 stupňů, průběžně podléváme šťávou.
- Ideální příloha je bramborová kaše, ale pokud zbožňujete klasiku, přidejte zelí a knedlík.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.