Krém z pórku a dýně
Snadná, jemná, voňavá i lahodící oku. To je polévka z pórku a dýně. Vyzkoušejte recept podle Apetýtu!
Budete potřebovat:
- půl dýně
- 1 pórek
- 2 lžíce másla
- 1 lžičku kari koření
- půl lžičky kmínu
- 1,5 l vody
- 1 kostku kuřecího vývaru
- půl svazku hladkolisté petrželky
- trochu soli a pepře
Postup:
- Pórek omyjeme a nakrájíme na kolečka.
- Dýni oloupeme a pokrájíme na kostky.
- Pórek i dýni osmahneme na másle, přidáme kari koření, kmín a vše zalijeme asi 1,5 l vody.
- Vložíme kostku kuřecího vývaru a vše povaříme 20 minut.
- Polévku dochutíme solí a pepřem a vše rozmixujeme ponorným mixérem.
- Nakonec jednotlivé porce posypeme sekanou hladkolistou petrželkou.
- Chuť polévky lehce ozvláštníme přidáním čerstvého nadrobno nakrájeného koriandru.
Tip: Kdo má rád smetanové pokrmy, může ke konci vaření přidat trochu zakysané smetany.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.