Krém z pórku a dýně

Snadná, jemná, voňavá i lahodící oku. To je polévka z pórku a dýně. Vyzkoušejte recept podle Apetýtu!

Budete potřebovat:

  • půl dýně
  • 1 pórek
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžičku kari koření
  • půl lžičky kmínu
  • 1,5 l vody
  • 1 kostku kuřecího vývaru
  • půl svazku hladkolisté petrželky
  • trochu soli a pepře

Postup:

  1. Pórek omyjeme a nakrájíme na kolečka.
  2. Dýni oloupeme a pokrájíme na kostky.
  3. Pórek i dýni osmahneme na másle, přidáme kari koření, kmín a vše zalijeme asi 1,5 l vody.
  4. Vložíme kostku kuřecího vývaru a vše povaříme 20 minut.
  5. Polévku dochutíme solí a pepřem a vše rozmixujeme ponorným mixérem.
  6. Nakonec jednotlivé porce posypeme sekanou hladkolistou petrželkou.
  7. Chuť polévky lehce ozvláštníme přidáním čerstvého nadrobno nakrájeného koriandru.

Tip: Kdo má rád smetanové pokrmy, může ke konci vaření přidat trochu zakysané smetany.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.