Strouhaný kakaový koláč

V pátečním Apetýtu pro vás máme sladkou tečku za celým pracovním týdnem. Důležitou ingrediencí bude tentokrát kakao.

První zmínky o kakaovníku nebo kakaových bobech jsou spojovány s dávnými civilizacemi Olméků, Mayů, Aztéků či Toltéků. Jako první Evropan se pak s kakaovými boby na počátku 16. století setkal Kryštof Kolumbus. K čokoládě a kakau, jak je známe dnes, bylo ale i tehdy ještě pořád hodně daleko.

Budete potřebovat:

  • 350 g polotučného tvarohu
  • 180 g špaldové mouky hladké
  • 80 g tekutého kokosového oleje
  • 80 g medu
  • 50 ml polotučného mléka
  • 4 žloutky
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 1 lžíci vanilkového extraktu

Postup:

  1. Pekáč vyložíme pečicím papírem a troubu předehřejeme asi na 190 stupňů.
  2. V míse pak smícháme mouku, půlku medu (40 g), mléko, 2 žloutky, olej a kakao.
  3. Uhněteme těsto.
  4. Obalíme ho fólií a vložíme na 10 minut do mrazáku.
  5. Mezitím si připravíme náplň – smícháme tvaroh, zbylé 2 žloutky a zbylý med (40 g) a také vanilkový extrakt.
  6. Zmražené těsto rozdělíme posléze na dvě půlky.
  7. První půlku nastrouháme na dno pekáče a přitlačíme rovnoměrně rukou.
  8. Následně nalijeme náplň a nahoru opět nastrouháme druhou půlku těsta.
  9. Pečeme asi 25 minut.

Související

  • Šlehačková bublanina

    Letní sběr ovoce je příslibem sladkých kulinářských zážitků. V dnešním Apetýtu si připravíme Šlehačkovou bublaninu. Ta zmizí z plechu dřív, než stihne vychladnout!

  • Rýžový nákyp se švestkami

    Sladká jídla jako hlavní chod buď milujete, nebo nenávidíte. Asi není nic mezi tím. Každopádně pro vás dnes jedno takové jídlo máme, snad si ho zamilujete!

  • Rozinková srdíčka

    Hospodyňky už v tomto předvánočním čase hledají nejlepší recepty na cukroví, vytahují kuchařské zápisky, povídají si o tom s kamarádkami, brouzdají v radách na internetu.