Šlehačková bublanina
Letní sběr ovoce je příslibem sladkých kulinářských zážitků. V dnešním Apetýtu si připravíme šlehačkovou bublaninu. Ta zmizí z plechu dřív, než stihne vychladnout!
Budete potřebovat:
- 3 vejce
- 1 hrnek krupicového cukru
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- špetku soli
- 1 smetanu ke šlehání
- 3 hrnky bobulovité ovoce (třešně, maliny, jahody, rybíz)
- moučkový cukr
- máslo na vymazání plechu
- hrubou mouku (pšeničnou) na vysypání plechu
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 stupňů.
- Do mísy vyklepněte vejce, vsypte cukr a vyšlehejte do bílé pěny.
- Přisypte prosátou mouku s kypřicím práškem a špetkou soli, vlijte smetanu a promíchejte.
- Vyšší plech vymažte a vysypte moukou a vlijte na něj těsto.
- Posypte ovocem a pečte dorůžova; trvá to asi 25 minut.
- Zkontrolujte špejlí, zda těsto nelepí.
- Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
- Podávejte poprášené moučkovým cukrem a s kopečkem šlehačky.
Související
-
Rýžový nákyp se švestkami
Sladká jídla jako hlavní chod buď milujete, nebo nenávidíte. Asi není nic mezi tím. Každopádně pro vás dnes jedno takové jídlo máme, snad si ho zamilujete!
-
Kopřivové lívanečky
V dalším vydání Apetýtu nabízíme recept na kopřivové lívanečky, který najdete i v připravované knize Babské rady!
-
Mrkvový koláč s jablky
„Pečení nám umožňuje soustředit se na přítomný okamžik a nezaobírat se úzkostnými myšlenkami na budoucnost.“ V Apetýtu servírujeme mrkvový koláč s jablky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!
Vladimír Kroc, moderátor


Zločin na Zlenicích hradě
Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...