Rýžový nákyp se švestkami

Sladká jídla jako hlavní chod buď milujete, nebo nenávidíte. Asi není nic mezi tím. Každopádně pro vás dnes jedno takové jídlo máme, snad si ho zamilujete!

Připravte si:

  • 250 g rýže
  • dvojnásobné množství vody
  • 300 g jablek
  • 50 g rozinek
  • 400 g švestek (mohou být i sušené)
  • 1 zakysanou smetanu
  • kůru z citronu
  • skořici
  • sůl

Postup:

  1. Uvaříme propláchnutou rýži v lehce osolené vodě.
  2. Mezitím si podusíme jablka se špetkou soli a skořicí.
  3. Spaříme rozinky a romixujeme je, švestky (pokud jsou čerstvé) vypeckujeme.
  4. Uvařenou rýži smícháme s podušenými jablky a rozinkami.
  5. Do pekáčku vrstvíme rýži, na ni poklademe švestky, opakujeme dvakrát.
  6. Poslední vrstva je rýže.
  7. Rýži uhladíme a pokapeme smetanou, zapékáme 20 minut při 160–180 °C.
  8. Zajímavá je i varianta, kdy místo švestek dáváte do nákypu meruňky. 

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.