Chlebové uzlíky
Za receptem Apetýtu se vydáme do jihomoravských Čejkovic, kde v areálu starého zdevastovaného Havlíčkova mlýna vybudovali centrum čaje a bylinek – SONNENTOR.
V běžném provozu se můžete podívat přímo do výrobny čajů nebo si vyšlápnout na rozhlednu, kterou také najdete v areálu. Dnešní recept je výborná pochutina, kterou určitě překvapíte své strávníky. Může se stát samostatným jídlem nebo nevšední přílohou.
Budete potřebovat:
- 250 g celozrnné špaldové mouky
- 250 g pšeničné mouky
- 1 balení sušených kvasnic
- 1 lžičku medu
- 325 ml vlažné vody
- 6 lžic olivového oleje
- rajčatové vločky
- česnek
- sůl a pepř
Postup:
- Všechnu mouku, lžičku soli, sáček droždí, lžičku medu, lžící olivového oleje a vlažnou vodu zpracujte v hladké těsto.
- Přikryjte jej a na teplém místě nechte zhruba hodinu kynout.
- V 5 lžících oleje rozmíchejte 3 lžíce rajčatových vloček (koření), lžíci sušeného česneku, špetku soli a špetku pepře.
- Vykynuté těsto rozválejte a potřete olejem s kořením.
- Poté těsto zarolujte.
- Ostrým nožem jej podélně rozkrojte na půlku a poté ještě jednou.
- Každou ze vzniklých 4 částí na plech vyložený pečicím papírem smotejte do šneka, potřete troškou olivového oleje a nechte ještě 20 minut dokynout.
- Poté zhruba 20 minut pečte při 200 stupních.
Další inspiraci na gastro-výlety po jižní Moravě najdete na webu gourmetjiznimorava.cz.
Související
-
Špenátové palačinky
Na výlet i pro recept jsme se tentokrát vydali do Čejkovic. Připravte si s námi výborné špenátové palačinky!
-
Krůtí na liškách
Dnes si společně připravíme recept, který voní houbami, ale i kmínem – krůtí na liškách.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.