Chlebové uzlíky

Za receptem Apetýtu se vydáme do jihomoravských Čejkovic, kde v areálu starého zdevastovaného Havlíčkova mlýna vybudovali centrum čaje a bylinek – SONNENTOR.

V běžném provozu se můžete podívat přímo do výrobny čajů nebo si vyšlápnout na rozhlednu, kterou také najdete v areálu. Dnešní recept je výborná pochutina, kterou určitě překvapíte své strávníky. Může se stát samostatným jídlem nebo nevšední přílohou.

Budete potřebovat:

  • 250 g celozrnné špaldové mouky
  • 250 g pšeničné mouky
  • 1 balení sušených kvasnic
  • 1 lžičku medu
  • 325 ml vlažné vody
  • 6 lžic olivového oleje 
  • rajčatové vločky
  • česnek
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Všechnu mouku, lžičku soli, sáček droždí, lžičku medu, lžící olivového oleje a vlažnou vodu zpracujte v hladké těsto.
  2. Přikryjte jej a na teplém místě nechte zhruba hodinu kynout.
  3. V 5 lžících oleje rozmíchejte 3 lžíce rajčatových vloček (koření), lžíci sušeného česneku, špetku soli a špetku pepře.
  4. Vykynuté těsto rozválejte a potřete olejem s kořením.
  5. Poté těsto zarolujte.
  6. Ostrým nožem jej podélně rozkrojte na půlku a poté ještě jednou.
  7. Každou ze vzniklých 4 částí na plech vyložený pečicím papírem smotejte do šneka, potřete troškou olivového oleje a nechte ještě 20 minut dokynout.
  8. Poté zhruba 20 minut pečte při 200 stupních.

Další inspiraci na gastro-výlety po jižní Moravě najdete na webu gourmetjiznimorava.cz.

Související

  • Špenátové palačinky

    Na výlet i pro recept jsme se tentokrát vydali do Čejkovic. Připravte si s námi výborné špenátové palačinky!

  • Krůtí na liškách

    Dnes si společně připravíme recept, který voní houbami, ale i kmínem – krůtí na liškách.