Špenátový koláč
Což takhle dát si na Zelený čtvrtek špenátový koláč? Pokud se nechcete tradičního špenátového jídla vzdát, udělejte si ho na pečený způsob.
Špenátový koláč budete mít hotový asi za hodinu a půl a určitě vám zachutná. Apetýt vám poradí, jak na to!
Na těsto budete potřebovat:
- 320 g mouky
- 130 g másla
- 1 vejce
- 3 lžíce studené vody
- špetku soli
Do náplně si nachystejte:
- 250 ml mléka
- 250 ml smetany ke šlehání
- 4 vejce
- 250 gramů čerstvého špenátu
- 50 gramů tvrdého sýra nebo parmezánu
- sůl a pepř
Postup:
- Nejprve se vrhněte na těsto, ať má čas si odpočinout.
- Všechny ingredience dejte do mísy, smíchejte a vypracujte v hladké těsto.
- Přikryjte ho mikrotenovým sáčkem a dejte na půl hodiny odpočinout do lednice.
- Předehřejte troubu asi na 180 °C.
- Špenát properte, spařte vroucí vodou a nechte okapat, listy pokrájejte.
- V misce vyšlehejte vajíčka, smetanu a mléko.
- Přidejte k nim najemno nastrouhaný tvrdý sýr podle chuti.
- Nezapomeňte směs osolit a opepřit.
- Jakmile je náplň připravená, vytáhněte těsto z chladničky a vyválejte ho.
- Vyložte jím koláčovou formu a naplňte špenátem.
- Vše nakonec přelijte řídkou smetanovou směsí.
- Dejte do trouby a pečte asi 45 minut.
- Až jsou okraje zlatavé a náplň ztuhne, koláč je hotový.
Související
-
Velikonoční medová vajíčka
Naše posluchačka paní Marie z Blatnice pod Svatým Antonínkem se s námi podělila o recept na velikonoční medová vajíčka.
-
Pečené kuře s jarní nádivkou
Pečené kuře si lidé spojuje s pohodou v kruhu rodinném. Dnešní Apetýt vám přináší recept na pečené kuře s jarní nádivkou. Říkáte si, že je to klasika?
-
Kopřivové lívanečky
V dalším vydání Apetýtu nabízíme recept na kopřivové lívanečky, který najdete i v připravované knize Babské rady!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.