Hřejivý punč s vůní koření: Vyzkoušejte snadný recept podle Babských rad
Slovo punč má původ v hindském výrazu pánč, což znamená pět, protože obsahoval těchto pět přísad: alkohol, cukr, citrón, čaj a koření. Z Indie se do Anglie dostal díky námořníkům už na začátku 17. století.
Pojďme se hned pustit do jednoho snadného receptu. Budete potřebovat litr černého čaje a litr pomerančového džusu, pro luxusnější verzi můžete použít i čerstvě vymačkanou šťávu z pomerančů. Společně se povaří s kořením – klasická je kombinace skořice, hřebíčku a badyánu. Po chvilce louhování se přidají dva litry červeného vína a půl litru tuzemského rumu. Pozor na teplotu, platí tady stejně jako u svařeného vína to, že nápoj nesmí vřít, měl by se pouze ohřát na 80 °C.
O tom nejlepším vánočním punči rozhodují jen vaše chuťové pohárky, nápoj si můžete ozvláštnit rozinkami, použitím ananasového nebo rybízového džusu nebo přidáním voňavé griotky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka