Vánoční krůtí roláda

Připravte si podle Apetýtu vánoční krůtí roládu – ocení ji nejedna sváteční návštěva.

Potřebovat budete:

  • 400 g krůtích prsou
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibuli
  • 200 g špenátu
  • 50 g nastrouhaného sýra
  • 2 lžíce sekaných mandlí
  • 6 plátků slaniny
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř

na omáčku:

  • 100 ml vývaru
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíci škrobu

Postup:

  1. Krůtí prsa osolíme, opepříme a vložíme do pekáčku, podlijeme je 100 ml vody a přidáme lžíci másla, pečeme 30 minut.
  2. Na zbylém másle necháme zesklovatět oloupanou a nakrájenou cibuli, přidáme špenát, dusíme 10 minut a vmícháme prolisovaný česnek, nastrouhaný sýr a sekané mandle.
  3. Krůtí prsa vyndáme z pekáčku a necháme mírně zhladnout. Povrch poklademe špenatávou směsí a maso zabalíme do slaniny.
  4. Vložíme zpět do trouby a pečeme ještě 10 minut.
  5. Upečená krůtí prsa vyndáme z pekáčku, výpek zalijeme smetanou a krátce povaříme.
  6. Nakonec vmícháme škrob a necháme prohřát, podáváme s bramborovými smaženými placičkami nebo s vařeným bramborem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.