Vánoční krůtí roláda
Připravte si podle Apetýtu vánoční krůtí roládu – ocení ji nejedna sváteční návštěva.
Potřebovat budete:
- 400 g krůtích prsou
- 2 lžíce másla
- 1 cibuli
- 200 g špenátu
- 50 g nastrouhaného sýra
- 2 lžíce sekaných mandlí
- 6 plátků slaniny
- 1 stroužek česneku
- sůl, pepř
na omáčku:
- 100 ml vývaru
- 125 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíci škrobu
Postup:
- Krůtí prsa osolíme, opepříme a vložíme do pekáčku, podlijeme je 100 ml vody a přidáme lžíci másla, pečeme 30 minut.
- Na zbylém másle necháme zesklovatět oloupanou a nakrájenou cibuli, přidáme špenát, dusíme 10 minut a vmícháme prolisovaný česnek, nastrouhaný sýr a sekané mandle.
- Krůtí prsa vyndáme z pekáčku a necháme mírně zhladnout. Povrch poklademe špenatávou směsí a maso zabalíme do slaniny.
- Vložíme zpět do trouby a pečeme ještě 10 minut.
- Upečená krůtí prsa vyndáme z pekáčku, výpek zalijeme smetanou a krátce povaříme.
- Nakonec vmícháme škrob a necháme prohřát, podáváme s bramborovými smaženými placičkami nebo s vařeným bramborem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.