Opilá panenka se špenátem
Pomalu, ale jistě se blíží konec roku. Originální recepty se k jeho oslavě budou hodit. S pátečním Apetýtem můžete vyzkoušet „opilou panenku se špenátem“.
Budete potřebovat:
- 800 g vepřové panenky
- 500 g listového špenátu
- 1 kg brambor
- 2 velké cibule
- 6 stroužků česneku
- 3 jarní cibulky
- 50 g anglické slaniny
- 200 g pomazánkového másla bez příchutě
- 200 ml bílého vína
- 100 g smetany na šlehání
- šťávu z 1 limetky
- olivovoý olej
- špetku soli a pepře
Postup:
Maso naložíme na 2 hodiny do marinády připravené z olivového oleje (50 ml), limetkové šťávy (50 ml) a bílého vína (100 ml). Oloupané brambory nakrájíme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Nakrájenou cibuli a slaninu osmahneme dozlatova. Uvařené brambory nahrubo našťoucháme a smícháme s osmaženou cibulkou a slaninou, pomazánkovým máslem a smetanou, vmícháme i jarní cibulku a necháme směs odpočinout.
V hrnci zatím rozpálíme olivový olej, vložíme vepřovou panenku a na středním ohni ji opékáme ze všech stran asi 10 minut. Potom k masu přilijeme marinádu a zbytek vína, přiklopíme pokličkou a necháme na mírném ohni dojít.
V hluboké pánvi rozpálíme olivový olej, přidáme na tenké plátky nakrájený česnek a orestujeme ho dozlatova. Propláchnutý špenát přihodíme na pánev a mícháme do zavadnutí. Na ohřátý talíř servírujeme pro jednu porci nejprve špenátové listy, na ně položíme 3-4 plátky panenky, zhruba 1 centimetr silné. Jako přílohu přidáme kopečky šťouchaných brambor.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka