Opilá panenka se špenátem

Pomalu, ale jistě se blíží konec roku. Originální recepty se k jeho oslavě budou hodit. S pátečním Apetýtem můžete vyzkoušet „opilou panenku se špenátem“.

Budete potřebovat:

  • 800 g vepřové panenky
  • 500 g listového špenátu
  • 1 kg brambor
  • 2 velké cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 3 jarní cibulky
  • 50 g anglické slaniny
  • 200 g pomazánkového másla bez příchutě
  • 200 ml bílého vína
  • 100 g smetany na šlehání
  • šťávu z 1 limetky
  • olivovoý olej
  • špetku soli a pepře

Postup:

Maso naložíme na 2 hodiny do marinády připravené z olivového oleje (50 ml), limetkové šťávy (50 ml) a bílého vína (100 ml). Oloupané brambory nakrájíme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Nakrájenou cibuli a slaninu osmahneme dozlatova. Uvařené brambory nahrubo našťoucháme a smícháme s osmaženou cibulkou a slaninou, pomazánkovým máslem a smetanou, vmícháme i jarní cibulku a necháme směs odpočinout.

V hrnci zatím rozpálíme olivový olej, vložíme vepřovou panenku a na středním ohni ji opékáme ze všech stran asi 10 minut. Potom k masu přilijeme marinádu a zbytek vína, přiklopíme pokličkou a necháme na mírném ohni dojít.

V hluboké pánvi rozpálíme olivový olej, přidáme na tenké plátky nakrájený česnek a orestujeme ho dozlatova. Propláchnutý špenát přihodíme na pánev a mícháme do zavadnutí. Na ohřátý talíř servírujeme pro jednu porci nejprve špenátové listy, na ně položíme 3-4 plátky panenky, zhruba 1 centimetr silné. Jako přílohu přidáme kopečky šťouchaných brambor.