Rybí klobásy

Rybář Milan Rozsypal prozradil v receptové rubrice Apetýtu, jak vyrobit rybí klobásy.

Na Rybí klobásy budete potřebovat:

  • 6 kg vykostěného rybího masa z tučnějších ryb (tolstolobik, sumec, kapr, cejn)
  • 4 kg bůčku
  • 6 ks vajec
  • 2 kg klobásového pojiva (vyrobeného z jemně umletého hovězího masa, studené vody a 60 g soli)
  • 20 g pálivé papriky 
  • 60 g sladké papriky 
  • 50 g jemně mletého pepře
  • 10 g drceného kmínu
  • 10 g majoránky
  • 50 g česneku
  • ½ l převařené a vychlazené vody
  • vepřová střeva 25 – 50 metrů
  • plnící zařízení na klobásy

Postup:

Výroba klobásového pojiva:

  1. Najemno umeleme hovězí maso.
  2. Do něj pak přidáme převařenou ledovou vodu se solí.
  3. Poměr masa a vody se solí by měl být zhruba 1:1.
  4. Snažíme se, aby nám po smíchání vznikla hustější masová kaše – klobásové pojivo.
  5. To necháme 2-3 dny zaležet v lednici. 

Výroba náplně do klobás:

  1. Rybí maso zbavíme kůže a velkých kostí.
  2. Pak ho opakovaným mletím na masovém strojku zbavíme drobných rybích kostiček.
  3. Některé poseká nůž a jiné uvíznou na šajbě s malými otvory do 5 mm.
  4. Na hrubé šajbě (velikost otvorů desky 8-12 mm) pomeleme bůček.
  5. Vše smícháme – pomleté rybí maso, pomletý bůček, klobásové pojivo, pomačkaný česnek, vejce, koření a nakonec to zalijeme připravenou vodou.
  6. Je důležité celou směs pořádně promíchat. 

Výroba klobás a následné vyuzení:

  1. Den před plněním klobás propláchneme nasolená vepřová střeva a necháme je namočená ve vodě.
  2. Pomocí plničky naplníme střívka masovou směsí a necháme asi 8 hodin zaležet.
  3. Po vyhřátí udírny do ní zavěsíme klobásy. Dbáme na to, aby se co nejméně dotýkaly.
  4. První hodinu držíme teplotu uzení okolo 80 °C, aby se klobásy osušily.
  5. Pak udržujeme teplotu mezi 60-70 °C.
  6. V závislosti na teplotě a na průměru klobásy trvá uzení 5-7 hodin.
  7. Klobásy se samozřejmě dají konzumovat ihned po vytažení z udírny, ale nejchutnější jsou asi po týdnu vysychání.

Související

  • Grilovaná ryba

    V Apetýtu přinášíme další z receptů rybáře Milana Rozsypala. Ten se s námi podělil o recept na grilovanou rybu.

  • Rybí salát

    V kuchyni s rybářem Milanem Rozsypalem. Na jeho rybí salát potřebujete rybí filety, které postupně naložíte ve dvou marinádách.

  • Rybí karbenátky bez kostí

    Jak vaří rybář? Na to odpovídají pondělní apetýtové recepty s rybářem Milanem Rozsypalem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.