Rybí karbenátky bez kostí
Jak vaří rybář? Na to odpovídají pondělní apetýtové recepty s rybářem Milanem Rozsypalem.
Na Rybí karbenátky budete potřebovat:
- 1 kg rybích filet
- 150 g toustového chleba nebo rohlíků
- 150 ml smetany s 12% obsahem tuku
- 2-3 vejce
- 1 větší cibuli
- pepř
- sůl
- česnek
- strouhanku
- olej
Postup:
- Rybí maso zbavíme kůže a velkých kostí.
- Třikrát ho pomeleme na masovém strojku.
- Hlavním důvodem opakovaného mletí je odstranění drobných rybích kůstek. (Ty poseká nůž a částečně také uvíznou na šajbě masového strojku.)
- Při mletí používáme šajbu – desku s co nejmenšími otvory – asi do 5 mm.
- Po každém mletí nesmíme zapomenout ze šajby odstranit zachycené zbytky kostí a kůží.
- Do pomletého masa přidáme namočený chléb ve smetaně.
- K němu přimícháme vejce, nasekanou cibulku, pepř, česnek, sůl.
- Nejrychlejší je všechno pomlít na masovém strojku.
- Díky tomu je to i dobře promíchané.
- Hustotu masové směsi upravíme strouhankou.
- Následně vytvarujeme karbenátky (spíše menší), obalíme je ve strouhance a pozvolna osmažíme po obou stranách na oleji.
- Jakmile mají zlatorůžovou barvu, vytáhneme je a odložíme na papírové ubrousky, které z nich odsají zbytky oleje.
Související
-
Sumčí škvarky
Rybář Milan Rozsypal má za sebou řadu rybářských výprav – do Skandinávie, Mongolska, Španělska, Indie nebo také na Sibiř. V Apetýtu se podělil o recept na sumčí škvarky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.