Rybí karbenátky bez kostí

Jak vaří rybář? Na to odpovídají pondělní apetýtové recepty s rybářem Milanem Rozsypalem.

Na Rybí karbenátky budete potřebovat:

  • 1 kg rybích filet
  • 150 g toustového chleba nebo rohlíků
  • 150 ml smetany s 12% obsahem tuku
  • 2-3 vejce
  • 1 větší cibuli
  • pepř
  • sůl 
  • česnek
  • strouhanku
  • olej

Postup:

  1. Rybí maso zbavíme kůže a velkých kostí.
  2. Třikrát ho pomeleme na masovém strojku.
  3. Hlavním důvodem opakovaného mletí je odstranění drobných rybích kůstek. (Ty poseká nůž a částečně také uvíznou na šajbě masového strojku.)
  4. Při mletí používáme šajbu – desku s co nejmenšími otvory – asi do 5 mm.
  5. Po každém mletí nesmíme zapomenout ze šajby odstranit zachycené zbytky kostí a kůží.
  6. Do pomletého masa přidáme namočený chléb ve smetaně.
  7. K němu přimícháme vejce, nasekanou cibulku, pepř, česnek, sůl.
  8. Nejrychlejší je všechno pomlít na masovém strojku.
  9. Díky tomu je to i dobře promíchané.
  10. Hustotu masové směsi upravíme strouhankou.
  11. Následně vytvarujeme karbenátky (spíše menší), obalíme je ve strouhance a pozvolna osmažíme po obou stranách na oleji.
  12. Jakmile mají zlatorůžovou barvu, vytáhneme je a odložíme na papírové ubrousky, které z nich odsají zbytky oleje.

Související

  • Sumčí škvarky

    Rybář Milan Rozsypal má za sebou řadu rybářských výprav – do Skandinávie, Mongolska, Španělska, Indie nebo také na Sibiř. V Apetýtu se podělil o recept na sumčí škvarky.