Sumčí škvarky
Rybář Milan Rozsypal má za sebou řadu rybářských výprav – do Skandinávie, Mongolska, Španělska, Indie nebo také na Sibiř. V Apetýtu se podělil o recept na sumčí škvarky.
Budete potřebovat:
- 1 vykostěného a staženého sumce
- sůl
- pepř
- sladkou červenou papriku
- Solamyl nebo hladkou mouku
- sádlo nebo olej
Postup:
- Čerstvé rybí maso (bez kostí) nakrájíme na kostičky.
- Optimální velikost je od 1,5 do 3 cm.
- Pak maso nasolíme a necháme odležet 1 až 5 hodin.
- Následně maso lehce opepříme a zlehka poprášíme červenou paprikou, aby získalo načervenalou barvu škvarků.
- Na závěr ho obalíme v mouce nebo v Solamylu.
- Ten vytvoří křupavou krustu, která je více podobná škvarkům.
- Po této přípravě můžeme připravené maso vložit do rozpáleného sádla nebo oleje.
- Maso necháme osmahnout dozlatova ze všech stran.
- Po vytažení má podobu opravdových škvarků.
- Odkládáme ho na talíř vyložený papírovou utěrkou, která vysaje zbytek sádla nebo oleje.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.