Sumčí škvarky

Rybář Milan Rozsypal má za sebou řadu rybářských výprav – do Skandinávie, Mongolska, Španělska, Indie nebo také na Sibiř. V Apetýtu se podělil o recept na sumčí škvarky.

Budete potřebovat:

  • 1 vykostěného a staženého sumce
  • sůl
  • pepř
  • sladkou červenou papriku
  • Solamyl nebo hladkou mouku
  • sádlo nebo olej 

Postup:

  1. Čerstvé rybí maso (bez kostí) nakrájíme na kostičky.
  2. Optimální velikost je od 1,5 do 3 cm.
  3. Pak maso nasolíme a necháme odležet 1 až 5 hodin.
  4. Následně maso lehce opepříme a zlehka poprášíme červenou paprikou, aby získalo načervenalou barvu škvarků.
  5. Na závěr ho obalíme v mouce nebo v Solamylu.
  6. Ten vytvoří křupavou krustu, která je více podobná škvarkům.
  7. Po této přípravě můžeme připravené maso vložit do rozpáleného sádla nebo oleje.
  8. Maso necháme osmahnout dozlatova ze všech stran.
  9. Po vytažení má podobu opravdových škvarků.
  10. Odkládáme ho na talíř vyložený papírovou utěrkou, která vysaje zbytek sádla nebo oleje.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.