Rybí salát

V kuchyni s rybářem Milanem Rozsypalem. Na jeho rybí salát potřebujete rybí filety, které postupně naložíte ve dvou marinádách.

Na Rybí salát budete potřebovat:

  • 2 kg rybích filet (např. z kapra, drobné ryby, atd. – nevykostěné i s kůží)

První část přípravy:

  1. Silné rybí filety (2–3 cm) upravíme tak, že je v nejsilnějším místě několikrát prořízneme, aby marináda vnikla do hloubky masa. 
  2. Takové opatření pomáhá rozložit jemné kosti, ke kterým by se marináda obtížně dostala.
  3. U tenkých filet (do tloušťky masa cca 1 cm) je nařezávání masa zbytečné. Marináda pronikne masem i bez jeho úpravy.
  4. Připravené filety vložíme do kameninové mísy a zalijeme marinádou složenou z:
  • ½ l octa
  • ½ l vody (převařené a vychlazené)
  • 120 g soli

Zatížíme a necháme zaležet 4-5 dnů v chladném prostředí.

Druhá část přípravy:

Připravíme druhou marinádu složenou z:

  • 1 l vody
  • 200 ml octa
  • 20 g soli
  • 7g cukru
  • 6 kuliček pepře
  • 2 kuliček nového koření
  • 2 kuliček jalovce
  • 1 bobkového listu
  1. Dvě větší cibule nakrájíme na kolečka, popř. přidáme i mrkev nakrájenou na kolečka.
  2. Vše povaříme a necháme vychladnout.
  3. Mezitím, než nám marináda vychladne, vytáhneme rybí filety z prvního nálevu.
  4. Odstraníme z nich kůži a velké kosti.
  5. Menší kosti jsou měkké a téměř rozpuštěné.
  6. Maso nařežeme na drobné kousky a vložíme do druhé nescezené a vychlazené marinády.
  7. Navíc přidáme 3 kyselé okurky nakrájené na kolečka. Kdo má rád pikantní saláty, může přidat i celou feferonku.
  8. Vše necháme zaležet v chladnu 2–3 dny.

Třetí část přípravy: 

  1. Vytáhneme maso z druhé marinády a nakrájíme ho na kousky.
  2. Spolu s ním nakrájíme na kousky i zeleninu z marinády.
  3. Přidáme jednu najemno nasekanou cibuli.
  4. Dále přidáme sterilovaný hrášek nebo kukuřici.
  5. Můžete přidat i nakrájenou papriku nebo sterilované zelí.
  6. Vše trochu osolíme a opepříme.
  7. Nakonec všechno smícháme s majonézou nebo tatarkou.
  8. Po důkladném promíchání necháme salát zaležet v chladnu.
  9. Podáváme s pečivem.