Ptačí mléko

Úplně první kuchařská kniha ve slovenštině vyšla v roce 1870 a sepsal ji Ján Babilon. My si ve čtvrtečním Apetýtu připravíme slovenský recept s názvem „Ptačí mléko.“

Dezert vyžaduje přesný postup, aby se povedl.

Budete potřebovat:

  • 750 ml plnotučného mléka
  • 2 vejce
  • 1 špetku soli
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 20 g vanilkového pudinkového prášku
  • 1 lžičku vanilkového extraktu

Postup:

  1. Nejdřív si odměříme mléko a půl litru vlijeme do nižšího širšího hrnce, ten ve vodní lázní necháme ohřívat. 
  2. Oddělíme žloutky od bílků, k bílkům přidáme špetku soli, 2 lžíce cukru a ušleháme tuhý sníh. 
  3. K žloutkům nasypeme zbylý cukr a šleháme.
  4. Poté přidáme 100 ml zbylého studeného mléka, pudinkový prášek a znovu prošleháme.
  5. Mléko v hrnci by se už pomalu mělo blížit k varu – hladina se chvěje, ale mléko „neutíká“, to je ta chvíle přidat vanilkový extrakt. 

Teď si připravíme čistý větší talíř, dvě lžičky, dvě lžíce, menší sítko a hrnek se studenou vodou.

  1. Pomocí dvou lžiček tvoříme ze sněhu menší nočky a ty vkládáme do horkého mléka.
  2. Sněhovou hmotu odebíráme po malých kouscích, protože nočky varem svou velikost zdvojnásobí.
  3. Vaříme je dvě minuty a za pomoci velkých lžic je otáčíme a znovu dvě minuty vaříme.
  4. Vyjmeme je sítkem na čistý talíř, lžičky si opláchneme v hrnku se studenou vodou a postup opakujeme, dokud nezpracujeme všechen sníh.
  5. Dolijeme do hrnce poslední zbytek mléka a znovu přivedeme téměř k varu.
  6. K žloutkové směsi přidáme 1 naběračku horkého mléka, prošleháme a za stálého míchání vlijeme do mléka.
  7. Vaříme do konzistence řidšího pudinku. 
  8. Vanilkovou omáčku nalijeme na nočky do dezertních misek nebo do hrníčků a dozdobíme strouhanou čokoládou.
  9. Dezert chutná skvěle teplý i vychlazený.

Související

  • Italské tiramisu

    V Apetýtu vás tentokrát zavedeme do italské kuchyně. Proslulá je především těstovinami, rybami, pečivem a nebo také zmrzlinou.

  • Křehký makový koláč

    Než se pustíme do dnešního receptu, pojďme si připomenout, jak je právě mák, který je hlavní ingrediencí, pro naše tělo užitečný. 

  • Domácí čokoládová švestková pomazánka

    Sladká pomazánka? Ano, může být! Dnes si s Apetýtem můžete pochutnat na čokoládové švestkové pomazánce.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Děsivá freska válečné krajiny, u které se nepřestávám smát.

Petr Gojda, slovesný dramaturg, Centrum výroby Českého rozhlasu

Osudy dobrého vojáka Švejka

Osudy dobrého vojáka Švejka KOMPLET

Koupit

Pro jedny šťastný blb a ignorant, pro druhé vychytralý šašek. Pro nadporučíka Lukáše boží dobytek. Pro jedny ikona totálního odcizení a nihilismu, pro jiné bojovník proti válce, pro další anti světec a antihrdina. Čte Oldřich Kaiser