Domácí čokoládová švestková pomazánka

Sladká pomazánka? Ano, může být! Dnes si s Apetýtem můžete pochutnat na čokoládové švestkové pomazánce.

O jejich rozšíření do Evropy se kdysi zasloužili především Římané. Sázeli je totiž cestou, když dobývali svá nová území. Za jejich popularitu u nás pak může hlavně císař Karel IV. I proto se jim ještě dnes na mnoha místech říká karlátka či kadlátka. Obsahují spoustu minerálních látek, například vápník nebo hořčík. A bohaté jsou i na vlákninu, třísloviny nebo organické kyseliny.

Co potřebujete?

  • 1 kg vypeckovaných švestek
  • 100 g čokolády na vaření
  • 500 g cukru krupice
  • 100 g holandského kakaa
  • 100 ml rumu
  • 1 vanilkový cukr

Postup:

  1. Švestky vypeckujeme, umyjeme a pokrájené vložíme do hrnce.
  2. Postříkáme je trochou vody a uvaříme do měkka.
  3. Po uvaření je ponorným mixérem rozmixujeme do hladka.
  4. V míse si pak smícháme kakao s cukrem a vanilkovým cukrem a vsypeme do hrnce s rozmixovanými švestkami.
  5. Za stálého míchání necháme rozpustit. 
  6. Poté necháme v hrnci rozpustit i čokoládu, kterou před tím nalámeme na kousky. Vaříme dalších asi 5 minut.
  7. Nakonec vlijeme rum a dobře promícháme.
  8. Pomazánku pak můžeme zavařit ve skleničkách nebo ji uchovat v lednici.
  9. Podáváme s křupavými tousty nebo s palačinkami.

Tip: Hodí se i do jogurtů, krémů či jako náplň do koláčů, buchet a závinu.

Související

  • Opilé švestky s marcipánem

    Adventní nápady – to je podtitul receptáře Apetýtu v tomto týdnu. A i když první adventní neděle nás teprve čeká, už můžeme mít jistě něco v záloze.

  • Švestkový koláč „pod čepicí“

    Sněhovou čepici (v gastronomickém slovníku byste tuto záležitost našli spíš pod názvem meringue) připravíte z vyšlehaných bílků s cukrem, které pak dáte ještě zapéct.

  • Švestkový „krambl“

    Křupavý, voňavý a plný sezónního ovoce - to je krambl. Pokud ho neznáte, tak si stačí představit koláč s ovocem, který je zapečený s máslovou drobenkou.